Forfatteren Peter Høeg har skrevet en ny bog, "Effekten af Susan"

Tirsdag, 1. juli 2014
af Anette Wad, foto: Morten Mejnecke
Forfatteren Peter Høeg blev verdenskendt med bogen Smillas fornemmelse for sne, der også blev filmatiseret. Nu har han skrevet en ny bog,Effekten af Susan, om en kvinde med særlige talenter: Susan fremkalder nemlig oprigtighed hos sine medmenensker.

Hvad har du lært om dig selv, mens du skrev din nye bog?

Hvor taknemmelig man skal være for inspirationen, og hvor let den kan forsvinde. I min nyeste bog har det især været en glæde at udfolde den kvindestemme, der taler i bogen, og udforske hendes splittelse mellem naturvidenskaben og hendes sårbare talent - hun kan få folk til at betro sig til hende.

Har du en favorit blandt romanfigurer?

Amerikanske Raymond Chandlers Phillip Marlowe taler til legebarnet i mig. Hans tørre humor, hans længsel efter det kvindelige kombineret med hans hårde, slagkraftige ydre. Start med bogen bag den berømte film "Stern­wood-mysteriet" med Lauren Bacall og Humphrey Bogart, der hedder "Det lange farvel".

Er der bøger, som har fået dig til at ændre noget i din tilværelse?

Da jeg var midt i 20'erne, oplevede jeg en spontan åbning af bevidstheden. Jeg havde været 14 dage til søs og gik i land på Azorerne og gik for mig selv. Her oplevede jeg spontant en bevidsthedsudvidelse, hvor jeg var intenst nærværende og havde en dyb følelse af kærlighedsmæssig sammenhæng med naturen og andre mennesker. Da jeg senere læste "Højere bevidsthed" af Jes Bertelsen, opdagede jeg, at jeg ikke var alene om denne oplevelse. Der fandtes fagfolk, som kan give konkrete anvisninger på udvidelse af bevidstheden. Jeg praktiserede efter bogen i syv år og udviklede mig som menneske.

Populære artikler på familiejournal.dk

Hørt fra børnOpskrift på chokoladekage til fødselsdagSødt ophæng med ugler til barnevogn

Hvilken bog var den første, du læste

"Jumbos store jordomrejse". Jeg var helt ekstatisk over at læse en hel bog, da jeg gik i 2. klasse. Herefter slugte jeg bøger i rå mængder, men i 40-årsalderen stoppede jeg næsten med at læse bøger. Min lærlingetid i litteraturen er forbi. Nu lytter jeg mere til de indre impulser - de ydre impulser er ikke så vigtige som den indre inspiration. Jeg har lige afsluttet et år i retreat (en tilbagetrækning med tid til fordybelse og intensiv meditationstræning) i Nordjylland, og så værdsætter man virkelig stimulanser: Efter en bogfaste kan det være skønt at læse igen eller drikke øl eller se en actionfilm.

Om forfatteren

Peter Høeg, 56, er mag.art. i litteraturvidenskab, idrætslærer, danser og forfatter. Han bor i Vækstcentret i Nørre Snede, hvor han er med til at drive centret, der er et ikke-religiøst og ikke-dogmatisk kursussted og bofællesskab, hvor man arbejder med menneskers spirituelle udvikling. Her bor han sammen med Stine, der er psykolog, og sammen har de lille Daniel på 6 år. Peter Høeg har to store døtre på 20 og 23, som er flyttet hjemmefra. Peter Høeg fik sit store internationale gennembrud med romanen "Smillas fornemmelse for sne", som siden blev filmatiseret. Peter holder af at svømme butterfly, fordi det er den mest danseagtige svømme­form, varm te med honning og øl fra Bøgedal Bryghus ved Vejle.

Vind den nye roman her (link fjernet)

Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.