Gadekryds kurerede depression

Mandag, 15. februar 2010
af Redaktion
Den spanske gadehund Sowensa har kureret 24-årige Maria for en ti år lang depression, så hun er ikke i tvivl: – Jeg har Danmarks sødeste gadekryds!
Foto: Flemming Nielsen
Foto: Flemming Nielsen

Når man har haft en depression i over ti år, forsvinder følelsen ikke bare ved et fingerknips. Og som man formentlig kan forestille sig, skal der massive og gennemgribende ændringer til for at nå dertil, hvor man uden at blinke og med et stort smil kan erklære, at man er kureret.

Sowensa kurerede Maria
Ikke desto mindre er det præcis den melding, Familie Journals udsendte får fra 24-årige Maria Brejner, da vi besøger hende i Næstved. Og årsagen tumler omkring for fødderne af hende.

Hun hedder Sowensa og er en gadehund af ubestemmelig oprindelse, men hvis udseende peger i retning af schæfer og chihuahua, som Maria har fået via foreningen Spanske Hunde.

Lykkelig for første gang i 10 år
- Tidligere har jeg stillet mig tilfreds med bare at sidde hjemme og kun have få venner. Men en hund skal jo ud at gå. Og dermed møder jeg også en masse mennesker. Ikke mindst andre hundeejere.

Sowensa trækker mig i den rigtige retning, og jeg oplever for første gang i ti år, at jeg er lykkelig. Jeg tager mig selv i at gå og nynne og fløjte. Og jeg griner hver dag, fastslår Maria.

Mor ville opfylde største ønske
At netop en hund skulle komme til at gøre så stor en forskel i Marias tilværelse, er måske ikke så underligt. Med hendes egne ord er dyr nemlig hele hendes liv: - Da tv-kanalen Animal Planet kom til Danmark, blev den straks min yndlingskanal.

Og det udviklede sig til en sand lidenskab for dyr af alle slags. Og i 2008 tilbød min mor mig at opfylde mit største ønske: Hun ville betale for, at jeg kunne få en hund.


Maria og hendes lillesøster Rebecca på 18 med sin egen hund, Louis, som hun adopterede i december sidste år. Fra Spanske Hunde, naturligvis

Foreningen Spanske Hunde
Jeg vidste, at jeg ville have en hund af den slags, der har mest brug for kærlighed. En, der har haft en hård start på livet. På nettet fandt jeg foreningen Spanske Hunde, der formidler gadehunde fra Spanien til hele Europa. På deres hjemmeside faldt jeg straks for Sowensa.

Godkendt!
Men inden, jeg fik lov til at adoptere hende, skulle foreningen sikre sig, at jeg var egnet, og sendte derfor en repræsentant hjem til mig. Heldigvis blev jeg godkendt. Og den 25. januar sidste år kunne jeg hente hende i lufthavnen.

- Det koster 3.500 kroner at adoptere en spansk hund. Så er den til gengæld både vaccineret, chippet og steriliseret.

Skulle have gjort det for 10 år siden
- Gennem årene har psykologer og psykiatere mange gange foreslået mig, at jeg fik en hund. Og det har vist sig at være det helt rigtige for mig. Jeg skulle have gjort det for ti år siden!

Af Johan Isbrand

Læs også:
Faldt for gadehunden Rico
Gadekrydset Taco kan logre igen