Kære Puk
De har trukket sig fra min kræftsyge datter
Indtil sidste sommer har Pernille Ugleholt Jensen fra Sunds ved Herning brugt rigtig mange kræfter på at skjule, at hun havde meget svært ved at læse og skrive.
Når der blev hængt nyhedsbreve op på opslagstavlen på arbejdet, Siemens i Engesvang ved Herning, kiggede 33-årige Pernille pligtskyldigt på det, men læse det hele - det kunne hun simpelthen ikke nå, fordi hun kun kunne læse langsomt og med besvær.
Sådan var det med så mange ting, og sådan havde det været, siden hun gik i skole. Det med ord og bogstaver var bare ikke hende. Hun havde vænnet sig til at leve med det, men hun tænkte tit på sin søn, Jannik.
Han er 12 år, og lærerne har flere gange haft klaget over, at han var ukoncentreret og lavede ballade i timerne, og lektierne var en evig kamp.
Glad for resultatet af testen
- Jeg arbejder i produktionen på Siemens, og en dag skulle vi pludselig alle sammen testes for, hvor godt vi kunne læse og skrive. Testen viste, at jeg var ordblind - og jeg blev faktisk rigtig glad. Så var der jo et bevis på, at jeg havde et handicap og ikke var dum, og hvis det var sådan for mig, så kunne det jo være, at min dreng havde det samme problem.
Jannik blev derfor også testet for ordblindhed og ganske rigtigt: Han er ordblind ligesom sin mor, og på en måde blev han også rigtig glad.
Her læser Jannik en bog om fodbold
- Jeg har prøvet at aflevere opgaver i skolen, hvor lærerne ikke kunne læse, hvad jeg havde skrevet. Det var vildt pinligt. Heldigvis er jeg aldrig blevet mobbet, for vi har kendt hinanden siden børnehaveklassen, og så er jeg jo god til idræt, siger han.
- Alligevel var det irriterende, for jeg skulle bruge rigtig lang tid på at lave lektier, og så blev mine forældre sure, hvis jeg ikke lavede mine ting. Nu vidste vi jo alle sammen, at det ikke var, fordi jeg var doven. Jeg kunne bare ikke finde ud af ordene …
Nyt tid for mor og søn
Mor Pernille kom på skolebænken i arbejdstiden med løn, og Jannik blev udstyret med en masse programmer, han kunne lægge i computeren og på den måde få hjælp til at finde ud af ordene, og langsomt blev det lidt sjovere at gå i skole for Jannik.
Store onde bøger
LÅNER LYDBØGER HOS NOTA
Pernille og hendes familie låner lydbøger hos Danmarks BlindeBibliotek, der lige har skiftet navn til Nota. (link fjernet)
For at du kan låne lydbøger her, skal du først udfylde et ansøgningsskema. Hvis du er ordblind, skal du have gennemgået en test, der beviser, at det er det handicap, du har.
Du kan ringe og få gode råd hos bibliotekaren på tlf. 39 27 44 44 eller læse mere på www.nota.nu (link fjernet).
Hjemme hos Pernille har der altid kun været en i familien, som læste "store, onde bøger", som Pernille kalder det: lillebror Jonas på ti år. Han havde styr på bogstaverne. Faktisk så meget, at han tit var den, der læste for sin storebror og mor, når det kneb. Skulle de andre nu plages med bøger? Pernille var ret skeptisk.
- Læreren foreslog, at jeg kontaktede Danmarks BlindeBibliotek eller Nota, som det nu hedder. De havde lydbøger, man kunne låne, og det var alle mulige slags. Det er nok det bedste råd, jeg nogen sinde har fået. Jannik og jeg har krydset af, hvad vi interesserer os for, og nu får vi fire lydbøger sendt hver måned, og det er skønt at kunne høre alle de bøger, andre taler om.
Af Greta Johannsen
Læs også:
Få Sommer som hørespil
Ny service på familiejournal.dk:
Klik og lyt
Lyt også til...
Margretes herlige hundeliv
Søn hjalp far med diagnosen ADHD
Tre generationer på hjul