Søn hjalp far med diagnosen ADHD

Mandag, 15. juni 2009
af Erik Pedersen, Foto: Henrik Bjerg og privat
Brian Holmelunds niårige søn, Alexander, har givet ham løsningen på en gåde, der har plaget ham i 32 år
 ? I det mindste er det godt, at Alexanders ADHD er  opdaget så tidligt. Så undgår han forhåbentlig alle  de nederlag, som jeg har haft, siger Brian Holmelund
? I det mindste er det godt, at Alexanders ADHD er opdaget så tidligt. Så undgår han forhåbentlig alle de nederlag, som jeg har haft, siger Brian Holmelund

Brian Holmelunds barn- og ungdom var en uafbrudt række af nederlag. I skolen fik han konstant fortalt, at han var dum, og i afmagt reagerede han aggressivt mod sine omgivelser. Forklaringen har han først fået nu som 32-årig, hvor sønnen Alexander har fået konstateret adfærdsforstyrrelsen ADHD, tidligere kaldet DAMP.

Genkendte symptomerne
Det er kun få måneder siden, Susannes og Brians søn Alexander endeligt fik konstateret ADHD, og det var på et forældrekursus om sygdommen, at de blev oplyst om symptomerne. Og til Brians forbløffelse passede de på mange af de ting, som han selv følte i sit indre. - På kurset anbefalede man mig derfor at kontakte min læge, og han henviste mig til en psykiater i Skanderborg, som lavede en test på mig, fortæller Brian og fortsætter: - Efter bare ti minutter kunne han afgøre, at jeg havde ADHD i svær grad med gennemgribende forstyrrelser.

Medicinen giver ro
Susanne og Brian har kendt hinanden i 11 år og fået to børn sammen. - Jeg fandt hurtigt ud af, at Brian havde et vanskeligt sind og kunne reagere ret voldsomt i visse situationer. Jeg syntes også, han nogle gange havde en lidt egoistisk opførsel, men jeg tænkte aldrig over, at det skyldtes en sygdom. Men efter at han er kommet i behandling, har han fået ro over sig og er meget mere i balance med sig selv, siger Susanne. Brian smiler og nikker: - De piller, jeg får, gør, at jeg kan slappe af, også i min hjerne, så mit temperament er meget mere afdæmpet end før.

Behøver job med struktur
Brian kører nu på 6. år som chauffør på De Grønne Busser, og det er et job, som han er meget tilfreds med. - Man kan sagtens køre bus, selv om man har ADHD, for det er netop ét af de jobs, man anbefaler til folk med min sygdom. Jeg kører efter en plan, så jeg præcis ved, hvad jeg skal lave hele dagen. Når bare jeg har struktur på min hverdag, så går det fint, og det er også det job, jeg har haft i længst tid. Jeg synes selv, at mit liv med familie og arbejde er rigtigt godt nu. For mig har det næsten været som at få et helt nyt liv, slutter Brian.

Af Erik Pedersen, Foto: Henrik Bjerg og privat


Søn hjalp far med diagnosen ADHD

Læs også:
Mia skal aldrig være mor

Kranio-sakral terapi hjalp Lucas

Udover sit job som buschauffør kører Brian
limousine hver anden weekend. Her med børnene
Alexander og Chili og bonusbarnet Daniel.

Fakta om ADHD

Årsagen til ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder - som tidligere blev kaldt DAMP, er en funktionsfejl i hjernen, som menes hovedsageligt at skyldes arvelige faktorer. Forstyrrelsen er en kronisk tilstand med betydelig overrepræsentation hos drengebørn, og hos flere end halvdelen giver forstyrrelsen problemer ind i voksenalderen. Sygdommen er kendetegnet ved forstyrrelse af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. En vigtig del i behandlingen er at give de ramtes nærmeste omgivelser en forståelse for og undervisning i, hvordan den ramte kan støttes i det daglige. De sværeste tilfælde behandles med centralstimulerende medicin.