Humor er den bedste medicin

Mandag, 29. juni 2009
af Redaktion
Hver dag er en kamp for Karin og Charles Bach. De er begge ramt af kronisk sygdom, og deres sønner har også forskellige lidelser. Men familien har vendt problemerne til udfordringer, og sammen nyder de livet i deres allergivenlige have.
Foto: Henrik Bjerg
Foto: Henrik Bjerg

Karin og Charles er forældre til Mathias på otte og Markus på fire år. Men deres liv er præget af meget modgang og sygdom. Karin lider af bl.a. gigt, hypermobile led samt problemer med skulder og nakke. Det bevirker, at hun har mange smerter.

Kærligheden sat på prøve
Charles er såkaldt el-overfølsom. Det betyder, at han ikke kan være i nærheden af elektriske installationer eller el-ledninger. Derfor er deres hus i Gerning indrettet uden elektriske apparater. Fjernsyn og mobiltelefon holder han sig på lang afstand af.
Da parrets drenge fik stillet forskellige diagnoser, kom deres kærlighed og sammenhold på en hård prøve. Den ældste af sønnerne, Mathias, er multiallergiker og har desuden fået konstateret autisme og ADHD. Markus er også allergiramt - men i mildere grad:
- Det må ikke være et problem at have børn med allergi. Vi tager det som en udfordring, fortæller Karin og Charles, der må være fantasifulde, når det kommer til mad.

Humor er den bedste medicin

Allergivenlig have
Gennem de senere år har Karin og Charles lavet en allergivenlig have og legeplads til deres sønner.
- Vi har fjernet alt, der blomstrer voldsomt. Hækken består af rododendron, og blomsterne er erstattet med stedsegrønne planter. Bærhaven har hvide ribs og stikkelsbær. Det er sorter, som Mathias kan tåle, fordi de er uden naturlige farvestoffer.
Legepladsen er bygget op med en sansegynge og en klatrevæg. Begge dele er gode redskaber, som hjælper Mathias til at få udviklet sin motorik. Det samme gælder trampolinen, der er gravet ned. Og så har de to purke deres egen eventyrhøj og et legehus, der adskiller sig fra alt andet. Charles har bygget en borg med vippeport, tårne og skydeskjul i små granitblokke.

Humor og skøre idéer
For familien Bach er humor og de skøre idéer den bedste medicin.
- Vi ser ikke problemerne, men mulighederne og udfordringerne. Det primære er, at børnene kan være i haven og på deres legeplads uden at blive syge. Og så skal det styrke motorikken. Det må da også gerne se pænt ud. Den kombination mener vi er lykkedes, selv om mange synes, det er lidt skørt, at vi har ribsbuske og stikkelsbær i et flot bed i stedet for smukke blomster, siger Karin og Charles, der har græske skildpadder, som kæledyr, da drengene ikke tåle hund, kat og marsvin.

Af Claus Gjedsig

Læs også...
Livsmod trods uhelbredelig sygdom