Husker du 1979?

Onsdag, 8. juni 2011
af Redaktionen
Med næste uges Familie Journal kan du købe den dvd, der runder hele vores ”Husker du...”-serie af i et skønsomt miks af kvindekamp, atom-udslip og grønlandsk hjem¬mestyre. Men nyd først et sidste, muntert kig på bladets egen historie

Som en passende afslutning på et ligestillingens årti bliver Margaret Thatcher valgt som Storbritanniens første, kvindelige premierminister. Det bliver dog ikke just de bløde, feminine værdier, der kommer til at kendetegne hendes karriere i toppolitik, hvilket hendes kælenavn, Jernladyen, vel egentlig er et ganske godt udtryk for.

Frygt for Barsebäck
Klassisk kvinde­kamp føres der til gengæld i København, hvor det lukningstruede kvindehus, Grevinde Danners Stiftelse, besættes og omskabes til det krisecenter for voldsramte kvinder, der fortsat fungerer den dag i dag. Ellers er stemningen præget at en fornyet frygt for radioaktive udslip som følge af ulykken på Tremileøen i Pennsylvania, USA, og opmærk­somheden rettes naturligt nok mod Barsebäck i Sverige, hvis beliggenhed tæt på den danske hovedstad ikke var blevet anset for et problem, da planerne i sin tid blev fremlagt.

Selvstyre og Seebach
Glæde og optimisme er der til gengæld på Grønlands vegne, da den gamle koloni mod nord får sit hjemmestyre, og dronning Margrethe og prins Henrik i den forbin­delse aflægger den sneklædte ø besøg. Tidens toner står fortsat i discoens tegn med divaer som Alicia Bridges og Amii Stewart i guld- og sølvfarvet tøj. Ofte produceres der tillige danske versioner af de dansevenlige hits. Tommy Seebachs Melodi Grand Prix-vinder "Disco Tango" er dog helt hans egen.

Start din dvd-samling nu
Gennem i alt 20 uger giver Fami­lie Journal i samarbejde med DR læserne mulighed for at opleve eller genopleve vores nyere historie: "Husker du…" er 20 medrivende dvd'er, der med baggrund i DR's store arkiv viser en perlerække af dokumentariske, sjove og underfundige klip fra ind- og udland i 1960'erne og 1970'erne: Dvd'erne, som hver dækker et historisk år, koster 43 kroner stykket.

Gik du glip af de første, "Husker du..." - dvd'er i serien, kan du købe dem nu!

Af: Johan Isbrand

Se her, hvad der prægede Familie Journals sider i 1979