I Sønderborg banker de juleløjerne op på rekordtid

Onsdag, 8. november 2023
Johan Isbrand
Foto: Birger Storm
Den 10. november inviterer revydirektør Jeanne Boel for fjerde år i træk til juleshow i Sønderborg. Vi var sidste år med i de hektiske timer op til premieren. Læs om det her.
Lone Rødbroe, Jesper Lundgaard, Vickie Berlin, Teit Samsø og revydirektør Jeanne Boel var alle på scenen, da der i 2022 blev inviteret til juleshow på Sønderborg Teater efter et ultrakort prøveforløb. I år går det løs igen med et andet hold.
Lone Rødbroe, Jesper Lundgaard, Vickie Berlin, Teit Samsø og revydirektør Jeanne Boel var med på holdet, da Sønderborg Sommer Revy sidste år inviterede til juleshow på Sønderborg Teater efter et ultrakort prøveforløb. I år gør de det igen med et andet hold.

Klokken er 12 på Sønderborg Teater, og revydirektør og skuespiller Jeanne Boel undskylder med et lettere forjaget smil, at hun har nået den mentale tilstand, hvor hun ”går rundt om sig selv” og forlægger ting og sager alle vegne. Hun er dog lovligt undskyldt. Premierenerver er én ting, men det er trods alt ikke hverdagskost at have en enkelt dag til rådighed til at dekorere scenen og sammenlagt tre timer til briefing og prøve med skuespillerholdet. Ingen af spillerne har i øvrigt indfundet sig endnu. Prøven finder ifølge planen sted fra klokken 15 til 18, og tæppet går for showet klokken 20.

Vi befinder os i teatrets garderobe. Det store bord i fællesrummet er prydet med en rød velourdug, et pyntet juletræ i miniformat og adskillige julestjerner. På et mindre bord står yderligere et antal julestjerner indhyllet i cellofan.

– Vores budget er ikke så stort. Så i stedet for de blomsterbuketter, skuespillerne normalt får overrakt på scenen, når forestillingen er slut, får de i aften hver en julestjerne til 15 kroner. Og så kan vi ovenikøbet genbruge dem ved vores anden og sidste forestilling i morgen, siger Jeanne med et listigt smil.

På dette sted i historien vil det være på sin plads at indskyde, at de begivenheder, som beskrives på disse sider, er nogle, Familie Journals journalist og fotograf har oplevet for et helt år siden i forbindelse med forberedelserne til ”Alletiders juleshow 2022”. Til gengæld er det sikkert og vist, at nogle fuldstændig tilsvarende scener vil udspille sig på samme sted på fredag, hvor dette års udgave af det muntre show har premiere. I artiklens lille faktaboks vil du kunne finde de præcise detaljer om spilletider og holdopstilling. Selv om juleshowet udspringer af Sønderborg Sommer Revy Show, varierer listen over medvirkende nemlig lidt fra år til år alt efter, hvem der har mulighed for at stille op.

Ramt af corona

2022-udgaven har på forhånd reklameret med Tommy Kenter, Vickie Berlin, Lone Rødbroe, Teit Samsø, Jesper Lundgaard og revydirektøren selv, der tillige er forestillingens konferencier.

– Men Tommy Kenter er netop blevet ramt af corona og har meldt afbud. Og hvad gør man så? Ja, jeg greb telefonen og ringede til Flemming Jensen, der har en årelang tilknytning til revyen hernede, og som heldigvis var med på at smide, hvad han havde i hænderne, og komme hertil og hjælpe os. Han er selv midt i prøverne til sin ”Nissebanden”-forestilling i Teltet på Bakken, så han springer dagens prøve i Sønderborg over og kaster sig direkte ud i juleshowet, siger Jeanne.

Når det overhovedet kan lade sig gøre at søsætte et show på professionelt niveau og med en flok af kongerigets dygtigste revyfolk på plakaten stort set uden prøver, skyldes det, at man forlader sig på numre, skuespillerne kan i forvejen.

– Jeg har bedt dem om hver især at komme med tre bud på indslag, der kan indgå i årets juleforestilling. En del numre er derfor hentet fra sommerens revyer. Men Lone har også støvet et nummer af, som hun og jeg optrådte med sammen for 15 år siden. Og Vickie, Lone, Teit og jeg skal optræde med en sang, som ingen af os har prøvet at synge før. Det er Vickie, der har foreslået den, og der er oven i købet tale om et nummer, som har med julen at gøre. Sangen handler nemlig om en juleaften, hvor alt går galt, og under afsyngningen er vi klædt ud som sangere fra et børnekor, siger Jeanne og viser dette blads udsendte, hvordan hun sikrer sig, at skuespillerne lydefrit kan fremføre en tekst, de aldrig tidligere har arbejdet med.

Foran sig har hun fire bøger fra et antikvariat. De er hver især blevet forsynet med ny forside og fremstår nu som fire eksemplarer af sangbogen ”De små synger”. Og med en limstift er Jeanne i gang med at klistre sedler med tekstlinjer ind i bøgerne.

– Skuespillerne får hver deres udgave med på scenen, og de linjer, den enkelte skal synge, er markeret med gul overstregningstusch, fortæller hun.

Vi bliver ved

Skuespillerne indfinder sig én efter én, og det samme gør showets musikalske trio anført af revyens faste kapelmester, Thomas Pakula. Og mens musikerne holder lydprøve, arbejdes der på højtryk med at få scenen til at tage sig ud som en julefest.

– Det bliver en blændende scenografi med fire meter høje juletræer på scenen og store julegaver i guldpapir hængende ned fra loftet, lover Jeanne.

Revyperlerne er bundet sammen af klassiske julesange, og her trækker man især på Jesper og Teit, der er kendt for deres gyldne musicalstemmer. Jesper har i øvrigt været med på holdet i samtlige de tre år, der har været juleshow i Sønderborg.

– Det har været skønt at opleve, hvordan der er kommet stadig flere mennesker i salen. Det første år sad publikum med masker på og med en enorm afstand mellem sig i salen, husker han.

Coronaen var i 2020 den direkte årsag til, at juleshowet i det hele taget så dagens lys.

– Revyerne blev jo lukket ned, og hele sommeren var vi forhindret i at brillere. Hen mod slutningen af året var der opblødning i restriktionerne, og jeg spurgte derfor revyholdets skuespillere, som alligevel havde fået deres løn hele sommeren, om ikke de var med på at stable en juleforestilling på benene, så vi i det mindste kunne lukke lidt af det store hul, som pandemien havde slået i revyens økonomi og tjene en smule af de tabte penge hjem, fortæller Jeanne.

Det år blev det kun til en enkelt forestilling. Men succesen blev så stor, som den nu engang kunne blive, når det ikke var tilladt at fylde salen op.

Jesper Lundgaard og Teit Samsø var holdets velsyngende herrer anno 2022, men der blev så sandelig også lavet sjov i garderoben under det ultrakorte prøveforløb forud for de to opførelser af "Alletiders juleshow" på Sønderborg Teater.
I 2022 lavede holdets velsyngende herrer, Teit og Jesper, masser af sjov under hele det korte prøveforløb op til "Alletiders juleshow" i Sønderborg. Blandt andet da de prøvede kostumer i garderoben. Flemming Jensens tyrolerbukser var dog et par numre for store til Jesper.
Foto: Birger Storm

– Det fik mig til højt og flot at proklamere, at showet fremover skulle være en fast tilbagevendende tradition. Året efter blev det til to forestillinger med et lidt mere sammensat hold, da det ikke var alle fra det års sommerrevy i Sønderborg, der kunne deltage. Men vi, der har lavet revy i årevis, kender jo hinanden rigtig godt og har spillet sammen på kryds og tværs gennem tiden. Så det er altid et glædeligt gensyn, når vi mødes her på teatret fire-fem måneder efter en veloverstået revysommer. Og det tør jeg godt love, at vi bliver ved med, siger Jeanne Boel.

”Alletiders Juleshow” på Sønderborg Teater er i år med Thomas Mørk, Lone Rødbroe, Jan Schou, Sara Gadborg, Rasmus Krogsgaard og naturligvis direktøren for det hele, Jeanne Boel. Forestillingen spilles fredag den 10. november klokken 20 og lørdag den 11. november klokken 15. Billetter kan købes via revyens hjemmeside, sommerrevy.dk