Jeg gamblede med mine børns liv

Tirsdag, 26. januar 2016
Af Helle Lyngbo. Foto: Jacob Ljørring
39-årige Karoline Lindberg var så afhængig af sukker, at hun lod hånt om alle faresignaler, da hun var gravid.

– Bagefter er det mig en gåde, hvordan jeg kunne gamble med mine børns liv og helbred. Men jeg var så afhængig af mit næste sukkerfix, at alt andet end at få det sukker, jeg havde så voldsomt behov for, var uoverskueligt.

39-årige Karoline Lindberg fra Tølløse taler i datid, for hun er omsider ude af sit mangeårige misbrug af sukker og har været det i to år. Chokoladeskålen på bordet foran hende nipper hun kun til, og vægten er dalet med 44 kilo. Humøret er stabilt, og hendes liv har taget nye retninger.

"Åh, jeg er for træt"

– Jeg er ikke mere bedøvet af sukker. Og mine børn har fået en mor, der har rejst sig fra sofaen og kan hoppe i trampolin eller løbe om kap med dem, siger Karoline med et af sine karakteristiske brede smil.

Fysiske udfoldelser var der ikke mange af for to år siden, da Karoline vejede 134 kilo. Børnene fik altid at vide, at hun var ”for træt”.

– Det var helt utroligt, hvad jeg kunne konsumere af usunde ting og sager. Jeg spiste nok 5.000 kilokalorier på én dag, siger Karoline – og det vil sige langt mere end dobbelt så mange kalorier, som der skal til for at opretholde en normal vægt.

Læs mere: Pia tabte 50 kilo og blev slank og stærk

Stor, blå og slap

– Jeg kunne følge en kur i to eller tre dage, så var jeg ved at gå i koma og fandt en undskyldning for at stoppe. ”Jeg havde det jo så hårdt”, ”jeg var så træt”, ”jeg havde fortjent at spise lidt sødt” eller ”nu havde vi jo gæster”. Jeg havde altid en undskyldning, siger Karoline.

For hun havde jo brug for sit ”stof” og har reelt haft det sådan, siden hun var barn.

Selvfølgelig syntes hun ikke, at det var spor sjovt at veje 96 kilo som 20-årig og 112 kilo syv år senere. Men selv om Karoline gøs ved synet af sig selv i spejlet, og selv om hun jævnligt fik ”elevatorblikket” fra fremmede, der lige målte hendes omfang med øjnene, havde hun ikke redskaber, der kunne hjælpe hende ud af sukkerfælden.

Alberts voldsomme møde med livet kunne være blevet det spark, der hjalp Karoline på vej. For han var kæmpestor, helt blå og slap, da han blev forløst ved et akut kejsersnit. Ubemærket af lægerne havde Karoline udviklet graviditetsdiabetes i det sidste trimester, og Albert havde fået alt for meget sukker under graviditeten og havde derfor produceret for meget insulin, der så igen får blodsukkeret til at falde.

Jeg hadede mig selv

– Hans blodsukkertal var helt nede på 0,02. Han måtte indlægges på neonatal for at få sukkervand direkte i årene, og jeg hadede mig selv for, at min sukkertrang havde givet ham en så hård start på livet, siger Karoline.

Ikke desto mindre var det stadig sukkeret, der styrede Karoline, da hun blev gravid med Olivia tre år efter.

– Selv om jeg kom under skrap kontrol hos jordemoderen og skulle måle mit blodsukker seks gange om dagen, snød jeg mig igen til mit sukker. Hvis mit blodsukker var lavt om morgenen, spiste jeg kage eller bland selv-slik om eftermiddagen, og så udlignede blodsukkeret sig.

– Olivia blev født uden for fare, men at jeg kunne gamble med hendes liv også, viser bare, at sukker har en magt, som man næppe selv forstår, hvis man ikke selv har været i dens afhængighedsskabende klør, siger Karoline.

Test dig selv: Er du sukkerafhængig?

Vendepunktet

To kæmpestore galdesten, fedtlever, seneskedehinde-betændelse under fødderne, spiserørsbrok og diabetes 2 gav Karoline endnu flere tydelige vink med en vognstang, men først en dag, hvor TV Øst efterlyste deltagere til et slankeprogram, hvor man ville få hjælp af Birgitte Nymann, var Karoline moden til at gøre noget ved det.

– Jeg blev heldigvis udvalgt, og der gik kun tre dage uden sukker, før jeg var fri af abstinenserne, og motion blev min nye afhængighed. Jeg fik så meget mere energi. Jeg sov fantastisk om natten, ingen halsbrand, ingen galdestensanfald og ingen smerter i fødderne. Og mit blodsukker lå superflot efter kun tre måneder på kur, siger Karoline.

Til daglig lever Karoline af at indtale reklamer til radio og tv, og så er hun uddannet både ID-psykoterapeut med speciale i spædbarnsterapi og kostvejleder. I det seneste år har hun lavet kurser for andre, der gerne vil tabe sig, ja, hun er endda blevet bedt om at undervise i de psykiske faktorer ved et vægttab på Birgitte Nymanns skole.
– Det er da lidt fedt at blive brugt af sin læremester, siger en stolt Karoline.

Følg Karolines kurser her