Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Da "Mirjam Dagcenter" blev indviet i byen Omuta på den sydlige ø Kyushu var Hovedpersonen naturligvis inviteret. - Jeg fik tårer i øjnene af glæde, da jeg hørte det, fortæller en rørt Mirjam Gade, der normalt arbejder som sygeplejerske i Middelfart, hvor hun besøger demente i deres eget hjem.
Psykiatri er tabu
I 2001 blev Mirjam, der havde undervist i psykiatri havde undervist i demens, headhuntet til en stilling som koordinator på det danskinspireret plejehjem "Familie". Plejehjemmet er grundlagt af Tadashi Higashihara, som blev tiltrukket af den menneskelige model, som Danmark arbejder efter. I Danmark forsøger man, at give ældre og psykisk syge en normal tilværelse, mens man i Japan har svært ved at acceptere at demente opfører sig anderledes. - Derfor er psykiatri et tabuemne, fortæller Mirjam. Men Higashihara var opsat på give demensramte et værdigt liv, og det har Mirjam i høj grad været med til.
Et anderledes plejehjem
Mirjam husker tydeligt den varme modtagelse, hun fik da hun ankom. - Jeg fik gaver, og mine nye kolleger var overvældende gæstfri. Men det faglige kunne gøres bedre. Sygeplejerne var bange for, at de ældre kunne komme til skade, hvis de var for aktive. - Men hellere risikere at komme til skade end at være passiv. Livet skal leves, siger Mirjam. Derfor har hun hjulpet med at lave ture rundt om plejehjemmet, hvor beboerne kan motionere. - Det er helt normalt, at demente let bliver depressive. Men på "Familie" tog personalet det som et nederlag, siger plejer Satoshi Saito. Men efter mange overvejelser startede man en behandling med medicin, som man gør i Danmark.
Nu med løn
Mirjam var klar, da Higashihara bad hende om at komme til Japan for at indvie det nye dagcenter og afholde kurser. Det er første gang, hun får løn: Under sit første besøg fik hun orlov uden løn, og de to næste besøg var "ferie". - Til gengæld har jeg fået en masse oplevelser, siger Mirjam. - Og jeg vil blive ved med. På det nye "Mirjam dagcenter" har ældre mulighed for at komme flere gange om ugen både dag og nat. Derved aflastes deres pårørende.
Tekst og foto: Kent Dahl