Jeg har altid drømt om at blive landmand

Torsdag, 12. november 2015
af Kim Jørstad, foto: Alex Tran
Da Maria var en lille pige, drømte hun ikke prinsessedrømme. Hun drømte i stedet om gummistøvler, overalls, køer og heste. Hun ville nemlig være landmand, og det blev hun, men måske ikke helt, som hun forestillede sig engang.

En ganske særlig ko kan komme til at betyde alt for Maria og Folmer Hadberg-Rasmussen, der i 2007 købte en gård i landsbyen Kølstrup uden for Kerteminde på Nordøstfyn.

Maria og hendes mand, Folmer, mødte Murray Grey-koen, da de som unge og nyuddannede landmænd var på en jordomrejse og fik serveret det gode kød i Australien.

Arbejder hårdt hver dag

– Vi var straks sikre på, at vi ville forsøge at indføre den nye race i Danmark, fortæller hun. – I det hele taget var vi sprængfyldt med idéer og gåpåmod. Vi var bare så ivrige efter at få vores egen gård og vores egen besætning.

Læs også om Birgit, der valgte en utraditionel vej til landmandslivet

Drømmen lyder måske usædvanlig for en ung kvinde som Maria, men faktisk har hun drømt om landmandsliv, siden hun var helt lille, og nu arbejder hun hårdt og mange timer hver eneste dag.

– Andre ryster lidt på hovedet ad os og kan ikke forstå, at vi gider arbejde hele tiden. Men det særlige er jo, at vi kan lide det, og så føles det hele ikke som arbejde, smiler hun og ser bestemt ud til at mene det. – Vi har arbejdsplads, fritid og hjem samme sted. Sådan kan vi lide det.

Summer af liv

Kvæg, heste, får, ænder, høns, kaniner og et mylder af kattekillinger får gården til at summe af liv, og et dagtilbud for sårbare unge, som har forskellige aktiviteter med gårdens dyr sammen med Maria og tre andre medarbejdere, giver også Maria stor glæde.

Læs også om Jette, en kvindelig landmand med ben i næsen

– Jeg har ofte meget lange aftner, hvor jeg ordner det, som følger med både til det at være selvstændig og at have en børnefamilie. Folmer og jeg har ofte gang i projekter hver for sig, men vores samlingspunkt er vores landbrug og vores tre dejlige børn.