Kære Puk
Kan jeg sige nej til at passe hunden?
- Hele min tilværelse har været en stor kamp. Men nu har jeg det, som om jeg har fået et nyt liv forærende, fortæller Ea Vie ovenpå en vellykket hjerneoperation.
Fjernet fra hjemmet
Ea husker et af sine tidligste anfald, da hun spændt stod uden for skolen på allerførste skoledag. Pludselig forsvandt alting.
- Herefter fik jeg jævnligt epileptiske anfald. Dengang troede man, det var noget i omgivelserne, der var årsag til epilepsien, siger Ea, og den overbevisning fik store konsekvenser. Myndighederne mente, at hun burde fjernes fra hjemmet. Hun havde allerede været sendt til epilepsihospitalet i Dianalund, nu blev hun bragt til Børnehjemmet Røntofte, hvor hun hver dag skulle cykle i skole, trods jævnlige anfald.
- En dag efter skole tænkte jeg: Nej! Nu vil jeg ikke mere, og så cyklede jeg hele vejen hjem til Brønshøj.
Et besværligt liv
Ea flyttede til Odense og fik et job inde for edb, og der forelskede hun sig i kollegaen Hardy, som hun i dag er gift med. Senere tog hun grunduddannelsen til elektriker, men så snart arbejdsgiverne hørte om hendes epilepsi, veg de tilbage for at give hende en praktikplads. Ea måtte rejse helt til Grønland, før det lykkedes.
-Livet var slet og ret besværligt. Fremmede bliver forskrækket og slår alarm, når de oplever et epileptisk anfald, og det er svært at overbevise dem om, at man ikke behøver at komme på hospitalet.
Nu kan jeg alt
I 1995 fik hun tilbudt en operation på Hvidovre Hospital, men da det kom til stykket, turde hun ikke. Seks år efter modtog hun tilbuddet igen, denne gang fra Rigshospitalet, og da besluttede Ea sig til at sige ja. I perioder forinden havde hun været så deprimeret over sin invaliderende sygdom, at hun overvejede at tage sig af dage.
- Da jeg først havde bestemt mig for operationen, var jeg ikke nervøs, fortæller Ea, der en tidlig forårsdag i 2001 fik fjernet et lille stykke af hjernens venstre temporallap eller tindingelap. Hun var sygemeldt i fire uger, og derefter har hun ellers taget pusten fra både læger, familie og venner.
- Efter at jeg er blevet opereret, er der bare sket så meget godt. Nu kan jeg simpelt hen alt, ler Ea, der i dag er fast tilknyttet neurologisk afdeling som sosu-assistent.
Af Anne Kjøge
Epilepsi
Omkring 55.000 mennesker i Danmark lider af epilepsi. Lidelsen er i nogen grad arvelig, men man kan også få epileptiske anfald efter f.eks. blodpropper i hjernen eller hjerneblødninger. I en del tilfælde kan man ikke finde årsagen til krampeanfaldene. Omkring 20-25 patienter opereres hvert år.
Læs mere på epilepsi.dk (link fjernet)
Læs også: