Jeg lokkede med et spil ludo

Onsdag, 11. maj 2016
af Helle Lyngbo. Foto Alex Tran
Forfatteren Jesper Wung-Sung er vild med bøger, Manchester United og sin Christina, som han snart har været sammen med i 25 år. Hans populære ungdomsbog ”En-to-tre-NU!” er netop blevet filmatiseret.

Det er lidt pudsigt at tænke på, at Jesper som dreng altid udså sig skolebibliotekets absolut tyndeste bog. For i dag fylder han selv adskillige hyldemeter på landets biblioteker, ja, han har oven i købet giftet sig med en skolebibliotekar.

Som ranglet teenager ville han sandsynligvis ikke have orket at læse en af sine egne bøger, og der var næppe mange i Marstal, der havde spået, at knægten, der ikke var til at kalde ind fra fodboldbanen, skulle gå hen og blive forfatter – og endda leve fint af det.

Læs også: Jeg har aldrig mærket en mors kærlighed

Aktuel i biografen

Men ikke desto mindre er Jesper Wung-Sung i øjeblikket i gang med sin bog nr. 25, og Regner Grastens filmatisering af hans mest læste ungdomsbog, ”En-to-tre-NU!”, har netop haft premiere i de danske biografer.

– Det var først, da jeg var 17-18 år, at jeg opdagede, at litteraturen kunne give svar på nogle af de store eksistentielle spørgsmål, jeg tumlede med. Og hvis jeg ikke kunne finde egentlige svar, så var der i hvert fald nogen, der beskrev de følelser, jeg havde, husker Jesper.

Han var 27, da han fik udgivet sin første bog, og målet om at være fri, at vågne op hver morgen og selv kunne vælge, hvad dagen skal bruges til, er nået. Selv om litteraturen blev hans nye livsven, svigtede Jesper aldrig fodbolden. Faktisk er han så dedikeret Manchester United-fan, at han har købt livsvarige medlemskaber af fanklubben til hele familien.

Læs også: Gå en tur i tiden

Skal vi spille ludo?

I ”En-to-tre-NU!” forelsker Svendborg-drengen, gymnasieeleven og basketballspilleren Jeppe sig hovedkulds i den jævnaldrende Cecilie, som det ene øjeblik virker lige så ramt som ham – for så at trække sig i det næste. Da det går op for Jeppe, at forklaringen er, at hun har kræft, spiller han alle sine basketballkampe for hende. Han klynger sig til, at når det går godt for ham på banen, forbedres hendes odds i kampen mod kræften.

Læs også: Frisøren er blevet forfatter

Parallel historie

Jesper fandt sin Christina i 1992, da de begge gik i gymnasiet i Svendborg, og ligesom Cecilie boede Christina på Thurø, så mange har ment, at det var hans egen historie, han fortalte i bogen.

Det er det også, men ikke mere, end det er så mange andres historie, for Jesper henter sine idéer alle steder – end ikke i køen i Netto er hans iagttagelsesevne sat på standby.

Jesper blev også hovedkulds forelsket i Christina, og hun var ikke helt så hurtig til at gengælde følelserne – heldigvis uden bogens tragiske baggrund. Jesper fik sig et par cykelture over dæmningen til Thurø på den konto, inden Christina overvandt sin generthed og sine forbehold.

– Jesper er to år ældre end mig, og jeg havde aldrig før mødt en, der en fredag eftermiddag spurgte, om jeg ville med ham hjem og dele en flaske rødvin og spille ludo, mindes Christina.

– Næh, men jeg er altså rigtig god til ludo, insisterer Jesper.

Læs også: Taxa-Connie kæmper for sin forfatter-drøm

Fagligt makkerskab

Det må han være, for inden længe har de to spillet sammen i 25 år. Ægteskabet er endda også blevet til et fagligt makkerskab, for som dansklærer og skolebibliotekar er Christina flere gange blevet bedt om at lave undervisningsmateriale til Jespers bøger, og hun har også lige lavet undervisningsmateriale til filmen.

– Det er jo smart, at jeg har ham lige ved hånden, hvis jeg er i tvivl om noget, siger Christina.

Læs også: Forfatterdebut på plejehjemmet