Jesper tabte 30 kilo og fik sit selvværd igen

Onsdag, 19. april 2017
af Helle Lyngbo. Foto: Jacob Ljørring
Som prinsen i et eventyr skulle Jesper Gullemann grueligt meget igennem, inden han kunne vinke farvel til usikkerhed, overvægt og depression – og sige goddag til et ordentligt selvværd, en dejlig kæreste, en uddannelse og en titel som forfatter.
Jesper Gullemann fik sit selvværd igen

Jesper har fået sit selvværd igen

Hele tre ting faldt i hak for Jesper Gullemann sidste efterår. Al den succes sku’ han lige vænne sig til, for i Jespers kun 27 år lange liv er meget gået skævt.

Men lad os lige dvæle lidt ved det gode: Jesper fik en uddannelsesplads, han fik en kæreste, og han fik udgivet en bog!

Godt skuldret i betragtning af, at Jesper det meste af sit liv ikke har troet en døjt på, at han duede til noget. Hvis børn fødes med et naturligt selvværd, så blev hans ædt op allerede før skolealderen, og først nu har han kæmpet sig til troen på, at han kan, at han må, og at han skal være her.

Uddannelsespladsen er hos den lokale vvs’er, kæresten hedder Sidse og er sød, og bogen er fantasy-fortællingen om drengen Martin Fox. Og Jesper er med god ret stolt – på sin egen afdæmpede facon altså.

Læs også: 15 kilo letter og fyldt med glæde og selvværd

Fik selvværdet tilbage på Ubberup

Fra Jesper fra seks, til han var ti, boede han hos en mor, der gemte vinkartoner i reolen, havde fremmede mænd på besøg og kun sjældent fik smurt madpakke.

– Min lærer delte sommetider sin madpakke med mig eller stak mig en banan, og når jeg tænker over det i dag, synes jeg, at det er forfærdeligt, siger Jesper, der heldigvis kom til at bo hos sin far og hans kone, da han blev ti.

-Jeg hadede skolen og følte mig udstillet. Jeg blev vel ikke mobbet, men når jeg mødte modgang, kunne jeg finde på at køre hjem og spise noget godt.

Som årene gik, blev alle de uforløste følelser pakket ind i et pænt lag sul. Jesper foretrak sofa og chips frem for fodbold og fest.

Uden at han helt kan forklare hvorfor, gik tidens populære slankeudsendelser ”Livet er fedt” rent ind hos ham, og med en vægt på 110 kilo og en stribe afbrudte uddannelsesforsøg bag sig mødte han som 20-årig op på Ubberup Højskole. Parat til at gøre en indsats for at blive slank.

Han havde selv sparet op til opholdet, der i dén grad blev et vendepunkt for ham.

– Jeg er stadig ”forelsket” i stedet. Det er som at træde ind i en boble.

Den psykiske side

Jesper tabte 17 kilo og fik de nødvendige kost- og motionsredskaber. At han manglede at lære endnu en vigtig ting, gik der en håndfuld år, førend han erkendte. Hans vægt bølgede stadig op og ned, og han blev ramt af både kærestesorg, depression og et voldeligt overfald. Uddannelsen som eventkoordinator kom akkurat i hus, og i samme uge som han fik sit eksamensbevis, mødte han igen op på Ubberup Højskole til et nyt tre måneders forløb.

Hvor første Ubberup-ophold mest gav ham styr på kost og motion, har nummer to ophold givet ham meget mere styr på alt det psykiske, som overvægt især handler om.

Læs også: Brev til Puk: Hans rudekuverter står uåbnede

Forfatteren Jesper

Jesper har siden sit første Ubberup-ophold skrevet. Først dagbogsnoter, men med tiden voksede en regulær historie frem.

Den er nu blevet til fantasy-romanen ”Martin Fox – Rejsen til Ur­sopia”, som handler om en fattig, faderløs, 14-årig dreng, der på skolen Ubbernes stifter bekendtskab med elververdenen Ursopia, og som sammen med sine nye venner kæmper mod det onde.

– Jeg arbejdede på et tidspunkt som lærervikar på min gamle skole, og det var en fed følelse at kunne give noget videre til de børn, der havde det svært – som jeg selv havde det engang, siger han.

Følg Jesper og Martin Fox her