Det er en Sprite Musketeer. Engang var den en fin og moderne campingvogn, men når man er en campingvogn fra 1975, er man en veteran.
Den lille vogn have alle mulige skavanker og var faktisk kun endnu en fugtskade fra at ende som metalskrot. Men heldigvis kom Johanne Hald Charnok forbi. Hun er også fra 1975, og hun besluttede sig for at give den gamle campingvogn nyt liv.
I dag er den slidte campingvogn blevet til ”Trille the caravan”, takket være en kvinde, der manglede et projekt.
Johanne Charnock, der bor i Aarhus, er lærer på en privatskole, og hun er også alenemor til Lukas på snart 18 år, som ikke længere er afhængig af sin mors hjælp.Derfor har hun mere tid til rådighed, og den ville hun bruge på at prøvet noget nyt. Og hun havde en idé: Hun ville købe en gammel campingvogn og restaurere den fuldstændigt, for hun drømte også om det frie liv.
– Jeg har min lejlighed, som jeg er meget glad for, men jeg følte mig så indespærret, især under Corona. Jeg ville have lys og luft og noget, jeg kunne bruge min energi på. Jeg fulgte en australsk kvinde på YouTube, og hun kunne bygge huse, reparere campingvogne og fikse biler, og så tænkte jeg: ”Ja, så kan jeg nok også”. Heldigvis havde jeg jo et team bag mig, der også syntes, det kunne være sjovt, fortæller Johanne og fortsætter:
– Min eksmand, min bror, der er tidligere tømrer, min gamle far, der havde et værksted og værktøj, en anden ven, der er elektriker og så min søn ville gerne være med til projektet. Så begyndte jeg at lede efter en campingvogn.
Som i eventyrene lykkedes det først efter tre forsøg. Den første vogn købte hun for et par tusind kroner. Det viste sig, at den ikke kunne synes og få nummerplader på, fordi der var noget galt med stelnummeret. Johanne fortsatte jagten på en brugt vogn og fandt den grimmeste campingvogn, som det alligevel lykkedes sælgeren at overtale hende til at købe, så hun pludselig kom hjem med den på krogen.
– ”Hvad har du gjort”, udbrød min far fortvivlet, og det var rigtig nok: Den var en fuldstændig katastrofe, som vi heldigvis kom af med igen for 1.000 kroner. Den tredje var Trille til 10.000 kroner. Jeg blev forelsket i den med det samme. Hun var fra ‘75 lige som mig. Der var huller i siden på vognen, der var fugt, den så forfærdelig ud indeni, og jeg var helt ligeglad. Jeg var bare forelsket, og hun kom med hjem den 17. februar 2021, siger Johanne.
Trille blev parkeret i indkørslen hos Johannes far i Viborg, og så gik projekt restaurering i gang.
– Ingen af os anede det mindste om campingvogne, og hvordan man gjorde. Jeg var byggelederen på projektet, og min viden kom fra YouTube-videoer og mange spørgsmål i forskellige fora på nettet og især på Facebook. Jeg tænkte hele tiden: Når de kan, så kan vi også, husker Johanne.
Ren vilje, en stor portion energi og masser af YouTube-videoer senere havde de tømt campingvognen for køkken, gas og møbler. Så begyndte de at pille lidt i vægbeklædningen på et sted, der så lidt fugtigt ud.
– Selvfølgelig var der fugt i vognen. Vi begyndte med et hjørne, men så rev vi hele den indvendige beklædning på væggene ned, og det var ved at gå galt for os, for man skal ikke pille alle siderne ned på en gang, for ,så risikerer man at hele vognen klapper sammen. Det gjorde den ikke, men det var kun held. Vi måtte også skifte alt indvendigt træ. Det er egentlig ikke svært at renovere en campingvogn, det tog bare længere tid, end jeg havde regnet med, fortæller Johanne og arbejdet og uddyber:
– Jeg så jo hele tiden for mig, hvor dejligt det ville være at indrette Trille og tage på ture i den. Sandheden var, at vi stod med en skrællet campingvogn, der skulle genopbygges, og det tog så omtrent et års tid, fordi vi jo også alle gik på arbejde og havde et andet liv ved siden af.
Alt indvendigt træ blev udskiftet og erstattet med nyt. En ny dør blev sat i i stedet for den gamle, der var rådden. Johannes søn hjalp med at isolere vognen med flamingo, og en ven lavede nyt strøm i vognen. Der blev lagt nyt gulv, huller blev spartlet ud, og der kom tapet på væggene. Masser af maling senere var Trille den drøm af en vogn, Johanne havde forestillet sig.
Trille blev kørt ud i solen, nymalet og skinnende, i sommeren 2022. Første stop var på en campingplads i nærheden af Aarhus, senere kom duoen længere og længere sydpå, i takt med at Johanne blev mere fortrolig med kunsten at køre med en campingvogn. Men bakke med en campingvogn, det kan hun ikke.
– Næ, og så kan folk grine ad det, men til gengæld er vognen ikke tungere, end, at vi sagtens kan skubbe den ind på plads. Jeg har heller ikke noget fortelt, der skal rejses. Jeg gider simpelthen ikke ”dansen om forteltet”, hvor alle de andre campister holder øje med, om man kan finde ud af det. Jeg har en markise og det er fint for mig, siger Johanne.
Trille er blevet flot. Der er guldtapet på væggene, masser af nips og pynt, og et indbygget skoskab er der også blevet plads til. Der er ingen gas, vandet har hun i en dunk, og varmen kommer fra en el-ovn. Og det vigtigste er, at Trille er blevet præcis, som Johanne ønskede sig.
– Jeg er single, og det gode ved det er, at jeg kan bruge penge på en gammel campingvogn, hvis jeg vil, og jeg kan putte lige så meget nips og guld og glimmer på den, som jeg har lyst til. Jeg er evigt taknemmelig for, at alle ”mine mænd” har hjulpet til undervejs, og vi har haft det rigtig sjovt sammen, så jeg er ikke bange for at lave noget lignende en anden gang, siger Johanne og slutter med et godt råd til andre, der måtte have lyst til et lignende ‘gør det selv’-projekt: – Prøv dig frem, og hvis du har brug for et godt råd så gå på Facebook eller YouTube, så kan man klare det hele!