Kongelig motion i Korsør: Her kan alle være med

I sekretariatet, der står for Royal Run, har man udtænkt et koncept, der inkluderer både små børn, ældre og handicappede i udfoldelserne. Vi var med til et Royal Side Run i Korsør.
Af
Johan Isbrand
90-årige Karen Borup deltager i et Royal Side Run på og omkring plejecentret Q4 i Korsør sammen med sin datter Annette.
Karen Borup har masser af livsglæde tilbage i sin 90-årige krop og nyder motionsturen sammen med sin datter Annette.
Foto: Søren Jul Lamberth

Man må jo forsøge at følge med rollatoren!

Sådan svarer den snart 89-årige Mogens Dinesen på en kommentar om, at han holder et ganske raskt tempo. Sosu-hjælper Cecilia Salmony spørger ham lidt drillende, om han er bange for at blive den, der kommer sidst hjem til kagen og kaffen. Men Mogens er slet og ret glad for at få rørt sig i de skønne omgivelser og den friske luft.

– Jeg kan lide at gå ture. Jeg går også til træning hver torsdag hos fysioterapeuten, siger han.

Vi befinder os i Korsør midt i et fælles arrangement for plejecentrene Lützensvej og Q4. Der er tale om et i rækken af motionsløb, der finder sted på i alt syv plejecentre og brugerstyrede aktivitetscentre i Slagelse Kommune i ugerne umiddelbart op til kong Frederik 10.’s store, årlige begivenhed Royal Run. Miniløbene afholdes under overskriften ”Royal Side Runs”, og det er 73-årige Bente Nørgaard, der er ansat som kommunal aktivitets- og fritidskonsulent med 32 arbejdstimer om ugen, som står for udfoldelserne. Om baggrunden for arrangementerne siger hun:

– Idéen er udtænkt i sekretariatet bag Royal Run. Sagen er, at ældre og børn i praksis er udelukket fra at deltage i det kongelige løb, hvor de kort og godt er i fare for at blive trampet ned. I stedet har plejecentre, børnehaver og institutioner for psykisk handikappede mulighed for at stable de mere afslappede Side Runs på benene. Jeg henvendte mig til sekretariatet for at høre mere, og snart var jeg i gang med at søge midler via paragraf 18 og TrygFonden.

Bente har stor erfaring med lignende arrangementer, så det var en smal sag for hende at finde 10 frivillige hjælpere.

– Fra sekretariatets side blev jeg også spurgt, om jeg kendte nogen, der kunne strikke nogle kongekroner, som deltagerne kunne have på. Jeg var helt vild med idéen, og på aktivitetscentret Alliancehaven fandt jeg en strikkeklub bestående af 14 gæve damer, fortæller Bente.

130 kulørte kroner

Via Facebook fik hun mobiliseret yderligere seks villige strikkere, og sammenlagt er der kommet 130 farverige, hjemmegjorte kroner ud af arbejdet.

– Dem har jeg taget med mig fra løb til løb, men husket at få dem med mig igen, så de kunne genbruges. Det er dog ikke umuligt, at jeg alligevel sætter gang i en ny omgang strikkeri til næste år, for det er sjovt, og strikkerne nyder at deltage.

Bente Nørgaard sender dagens motionister godt af sted på Royal Side Run omkring plejecentret Q4 i Korsør med et digt af egen produktion.
Bente Nørgaard sender dagens motionister godt af sted på Royal Side Run omkring plejecentret Q4 i Korsør med et digt af egen produktion.
Foto: Søren Jul Lamberth

Humøret er højt, da Familie Journals udsendte møder op uden for plejecentret Q4 ved løbets start. Adskillige deltagere er placeret i kørestole og bliver skubbet af en pårørende eller en frivillig, men ved et Royal Side Run gælder den gamle talemåde om, at det ikke handler om at komme først i mål, men udelukkende om at være med.

De mange kulørte kongekroner skaber en munter stemning. Men med et hurtigt kig ud over forsamlingen kan man konstatere, at der er tale om en vaskeægte og autoriseret udløber af det kongelige motionsløb. Adskillige deltagere er prydet med skilte, der bærer det officielle logo med teksten ”Royal Run ‘25” samt et startnummer.

Bente sætter løbet i gang med et par bevingede ord og et digt, som hun indrømmer at have forfattet med lidt assistance fra kunstig intelligens. Og så går det ellers løs. 90-årige Karen Borup er sammen med sin datter Annette, 63, blandt deltagerne.

– Jeg har leveret mange af jeres ugeblade til folks hjem i mine unge dage, da jeg gik med blade, fortæller Karen begejstret til bladets udsendte, da hun hører, hvor vi kommer fra.

– Siden havde jeg sammen med min mand Halskov Boghandel i 35 år. Her solgte vi også ugeblade, og der blev langet mange Familie Journal over disken, fortsætter hun.

Den 650 meter lande rute har sit vendepunkt ved vandet, hvor en smuk udsigt åbenbarer sig for deltagernes øjne. Nogle af dem er i hverdagen så heldige, at de kan se selvsamme udsigt fra deres værelser på plejecentret. Og hvis de øvrige beboere indimellem glemmer, hvor smukt et område de i grunden bor i, bliver de mindet om det på denne dag i motionens tegn.

Fra Bornholm til Alperne

Da samtlige 75 involverede er kommet over målstregen, er der velfortjent hygge. Der skal uddeles medaljer og diplomer, den meget lidt højtidelige ceremoni ledsages af kaffe, brunsviger, et lille glas kirsebærvin og ikke mindst musikalsk underholdning ved harmonikaspiller Knud Rasmussen, der i lokalområdet også er kendt under kunstnernavnet Knud fra Agersø.

– Jeg optræder i mange forskellige sammenhænge lige fra familiefester til arrangementer som det her. Derudover er jeg kirkeorganist. Men jeg nyder at spille på plejecentre, fortæller festmusikeren.

Og mens Knud spiller op til fællessang, og ørehængere som ”Avenuen” og ”Susanne, Birgitte og Hanne” får lokalet til at gynge, er der tydelig glæde i øjnene på centerkoordinator Sussi Schwarcz,der er plejecentrets egen tovholder på begivenheden.

– Det er dejligt, at vi kan samle så mange beboere og pårørende til en dag som i dag. Alle nyder det sociale samvær, og det er tiltrængt. Efter coronatiden har vi faktisk endnu ikke formået at få hyggen tilbage på skinner. Da Bente skrev til mig og nævnte muligheden for at stille et Royal Side Run på benene her på stedet, slog jeg til med det samme.

Festen fortsætter med ”Bornholm, Bornholm, Bornholm”, der bakkes op af et stort antal stemmer fra salen. Enkelte rejser sig og giver sig til at danse. Den fælles glæde i lokalet kulminerer dog med ”Himmelhunden” og et potpourri fra ”Sommer i Tyrol”.

Der klappes ihærdigt i takt, og responsen inspirerer musikeren til at blive i samme geografiske område – denne gang på tysk. Det er ikke altid nødvendigt at rejse ud i verden efter de skønne oplevelser. Af og til kan en rask tur i den friske luft og lidt behagelig musik klare opgaven.

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.