Kære Puk
Min mand vil ikke se vores svigersøn
Charlotte sad længe eftertænksom. Det projekt – Ceres Community Projekt – i USA, som hendes søster, Maria, netop havde fortalt om, lød utroligt spændende. Det går ud på, at frivillige laver mad til mennesker, som er i en midlertidig krise. Det kan f.eks. være på grund af kritisk sygdom eller i tiden efter et pludseligt dødsfald.
Charlotte og Maria stod selv midt en sådan situation. Deres mor var meget syg og havde efterhånden så få kræfter, at hun havde svært ved at få lavet mad og spise.
– Jeg blev meget grebet af tanken om Ceres-projektet, fortæller Charlotte Thyberg, 53, fra Aarhus.
Interessen var så stor, at hun sammen med sin familie tog til USA for at tale med ophavskvinden til Ceres, Cathryn Couch, og opleve, hvordan det fungerede i praksis.
Læs også: Uden mor havde jeg ikke været her
Charlotte havde i 20 år været produktchef i Dansk Supermarked og havde nu et topjob i Bog & idé-kæden. Og hun havde lyst til at skifte spor i livet.
Der gik ikke lang tid, før Charlotte havde skabt de første kontakter i Aarhus. ”Folkesundhed Aarhus” bakkede op og kunne henvise de første familier eller enkeltpersoner i midlertidig krise til Charlotte. Desuden fandt hun faciliteter, hvor maden kunne laves, nemlig i form af en aftale med Birks Køkken på havnen.
I maj 2018 rejste Charlotte igen til USA. Hun skulle være helt sikker i sin sag, før hun ændrede sit liv totalt.
– Jeg blev overbevist. Det var det her, jeg ville. Dagen efter jeg kom hjem, sagde jeg mit job op og realiserede ''Det Kærlige Måltid''. Jeg ved, at det var som at springe ud på dybt vand uden sikkerhedsline, men jeg var klar, godt bakket op af min familie.
Læs også: Ida hjælper andre unge med angst
– Jeg er fra begyndelsen blevet mødt med en utrolig velvilje og positivitet. Et firma leverer de bakker, som maden kommes i, et andet har stillet en varebil til udbringning til rådighed, et benzinselskab sponserer brændstof, og et supermarked støtter op om vores indkøb.
- Hertil kommer donationer, altså penge, fra fonde, virksomheder og private. Uden denne støtte ville projektet ikke kunne køre.
Det Kærlige Måltid har til huse i Birks Køkken. Hver tirsdag og onsdag samles en snes unge frivillige i alderen 15 til 25 år for at lave mad. De assisteres af en professionel kok og et par mentorer, der er glade for at lave sund mad. Charlotte er selvfølgelig også aktiv.
– Vi lagde ud med otte familier, hvor medlemmer er ramt af kræft. Sådanne familier har rigtig meget at tænke på, og ofte bliver maden skubbet i baggrunden. Det bliver til rugbrødsmadder eller takeaway. Det er de nærende og sunde måltider, der er vigtige, når man rammes af sygdom. Vi laver alt fra traditionelle danske retter til vegetarretter.
Der leveres fire hovedmåltider til op til seks personer i en familie og det eneste, familierne skal gøre, er at varme maden. Sammen med maden får hver familie en håndskrevet hilsen fra en af de unge, der har været med til at lave maden.
Charlotte har i øjeblikket kontakt med omkring 40 unge frivillige, der arbejder på skift.
– Netop i disse år er der blandt mange unge en stor velvilje og lyst til at udføre frivilligt arbejde.
– Det er meningen, at vi med Det Kærlige Måltid giver de unge et kulinarisk kørekort. Mange af dem mangler viden om råvarer og sund kost og aner ikke, hvordan de skal tilberede et nærende måltid.
Læs også: Robert Hansen: Sammen med min søn giver alt mening
– De kompetencer giver vi dem. Samtidig kommer de til at opleve et fællesskab omkring madlavningen og en meningsfuldhed i, at de med maden er med til at drage omsorg for andre.
21-årige Monique Henriksen er en af de mange frivillige, og hun arbejder i øjeblikket én dag om ugen i køkkenet.
– Jeg hørte om projektet ved et tilfælde og kan rigtig godt lide konceptet, siger Monique, der er flyttet fra Fredericia til Aarhus for at begynde på arkitektskolen efter sommerferien. Når hun allerede har bosat sig i Aarhus, skyldes det, at hun gerne vil have opbygget et netværk, inden hun påbegynder studierne.
– Det går godt med at finde venner bl.a. blandt andre unge, som hjælper i køkkenet. Og så har jeg den fordel, at min far gennem årene har lært mig en masse grundprincipper, når man laver mad. Det er altså langt fra nyt for mig at arbejde i et køkken. Jeg besluttede også tidligt, at jeg ville udføre frivilligt, ulønnet arbejde i en periode inden studiestart. Her er Det Kærlige Måltid bare perfekt, siger Monique.
Kom med Familie Journal til garnbanko
Det Kærlige Måltid vil ifølge Charlotte på længere sigt også tilbyde det, hun kalder De Kærlige Gæstemåltider. Her kan private invitere naboer og andre til middag, som leveres af de unge frivillige. Meningen er, at de unge selv skal ud og præsentere maden og fortælle om projektet.
Charlotte får mange positive tilbagemeldinger fra de familier, der modtager mad.
– Det er mennesker i en midlertidig krise, som ingen rigtig tager sig af. Mit mål er da også at levere 10.000 måltider det første år. På længere sigt er målet at oprette afdelinger i de større danske byer, fortæller hun og fortsætter:
– Jeg har ikke et sekund fortrudt, at jeg skiftede mit sikre job ud og fulgte mit hjerte. Det har været helt fantastisk.
Læs mere om Det Kærlige Måltid.