Lars gav sin mor et løfte på hendes dødsleje

Søndag, 16. oktober 2016
af Helle Lyngbo. Foto: Morten Mejnecke
Lars Lauterbach Pedersen var 15, da han røg hash første gang, og først for tre år siden fandt han styrken til at holde sig væk det stof, der fjernede hans interesse i alt andet end ham selv. – Jeg kunne godt have undt min mor, at hun havde set mig stoppe, siger han.

Undskyldningerne var mange og meget fantasifulde, når Lars’ mor undrede sig over knægtens røde øjne.
Det må være allergi... Åh, det er bare, fordi jeg har kørt hurtigt på knallerten... Jeg faldt lige og kom til at tude over det.. sådan lød et par af bortforklaringerne. Med tiden lærte Lars at bruge ”eyeliner”, en slags salve, der tog den røde farve.
– Men mine pupiller var stadigvæk store, så efterhånden vidste hun jo godt, hvad der var galt. Men når man ryger hash, har man ingen idé om, hvad andre mennesker kan se og forstå. Fornuften er helt væk, siger Lars Lauterbach Pedersen.

Læs også: Jeg forlod Jacob af kærlighed

Rutineret hash-misbruger

Han er 44 år, har boet i Skuldelev i Hornsherred i det meste af sit liv, er vinduespudser og far til Nickolaj på 18 år. Og så er han desværre alt, alt for rutineret i at ryge hash.
I 20 år styrede den rus, som stoffet THC i hampplanten kan give, ham så effektivt, at han var revnende ligeglad med sin mor, sin bror, sin søster og sine skiftende kærester.
– Nøøj, jeg var en idiot og et arrogant svin, siger Lars og lægger tryk på hvert enkelt ord.
Han er ikke nået til at tilgive sig selv, at han behandlede sine kære så dårligt og samtidig ødslede hele sit ungdomsliv væk. Men med tre års afstand til hashtågerne ved han, at han aldrig nogensinde igen vil se sig selv sidde med en joint i hånden.

Læs også: Dennis har meget at takke sin mor for

Spurgt til råds om hashmisbrug

– På min mors dødsleje lovede jeg hende, at nu var det nok. Jeg ved ikke, om hun hørte det, men det betyder ikke noget. Det er bare trist, at hun skulle dø, førend jeg kom så langt. Jeg kunne godt have undt hende, at hun oplevede at se mig stoppe, siger Lars stille.
Til gengæld ville Lars’mor garanteret have smilt lykkeligt, hvis hun havde set sin yngste sidde aften efter aften og rådgive teenagere og deres forældre, sådan som Lars gør i disse dage. I september skrev han nemlig en opdatering på sin Facebook-profil, hvor han gjorde op med det, han kalder glorificeringen af hash. Her beskrev han, hvordan han som 15-årig røg hash første gang på en fisketur på Roskilde Fjord, og hvordan han derefter sad lige så fast som ålene i rusen.
Lars’ meget ærlige og rørende opdatering blev på få dage delt af 9.000 danskere, og siden har han fået mange henvendelser fra unge, der gerne vil stoppe med at ryge, og i særdeleshed fra mødre, der gerne vil kunne hjælpe deres børn til at stoppe.

Læs Lars' opdatering her

- Hash skal aldrig legaliseres

– Og jeg svarer gerne, for jeg synes, at det er så vigtigt, og ikke mindst nu, hvor der tales meget om at legalisere hash. Jeg ved godt, at der findes mennesker, der godt kan tåle at ryge hash, men vi er altså også mange, for hvem det ikke fungerer. Derfor skal hashen aldrig legaliseres, fastslår Lars.

Læs også: Fra hashmisbrug til fast job