Jeg har så meget at takke mor for

Torsdag, 26. marts 2015
af Claus Gjedsig, foto: Henrik Bjerg
Dennis Østergaard, 36, kan atter se sin mor Dorthe i øjnene. Han er nemlig ude af mere end 20 års misbrug og deraf følgende, massive svigt, som dog ikke fik hende til at opgive kampen for ham.
Dennis er overbevist om, at han ville være død i dag, hvis det ikke var for mor Dorthes støtte.
Dennis er overbevist om, at han ville være død i dag, hvis det ikke var for mor Dorthes støtte.

Populære artikler på familiejournal.dk

Laura fortalte sin historie til statsministerenMarie tabte 30 kiloStrikkeopskrift på vamset trøje

Dennis Østergaard, 36, er opvokset i Nørre Felding ved Holstebro som den ældste af tre børn sammen med sin mor Dorthe og en papfar, som drak og var voldelig.

- Jeg måtte ofte skærme min mor og mine søskende, når han kom hjem i sine branderter. Jeg var jo ikke ret gammel, men jeg tog alligevel den beslutning, at jeg aldrig ville røre øl og spiritus. Jeg skulle ikke ende som min papfar, fortæller Dennis.

Skuespilleren Ole Thestrup har været ædru alkoholiker i mange år. Læs om ham her.

Dennis havde selv et voldsomt temperament, og der skulle ikke meget til, før han "klappede lussinger ud", som han udtrykker det. Selv ikke lærerne gik han af vejen for at slå på.

Begyndte på hash

Dennis var begyndt at ryge hash allerede som 13-årig.

- Jeg fik en dejlig rus, og så dæmpede det mit temperament. Knytnæverne sad ikke så løst, når jeg havde røget.

Det kom som et chok for Dennis' i dag 58-årige mor, da hun opdagede det.

- Jeg blev vred, så det slog virkelig gnister. Jeg var selv vokset op med en psykisk syg og alkoholiseret mor, og fra mit arbejde som servitrice havde jeg set, hvordan mange gik til grunde på grund af deres misbrug. Det skulle Dennis ikke igennem.

Men Dennis gik sine egne veje. Han blev smidt ud af skolen, fik en ungdomsbolig og kom på kontanthjælp.

- Det var det mest tåbelige, kommunen kunne gøre. Dennis var 16 år. Det skulle simpelthen gå galt, siger Dorthe.

En mor svigter ikke

Dennis begyndte at tage hårdere stoffer som amfetamin, kokain og diverse piller.

- Pillerne gjorde mig mere aggressiv, og en dag smadrede jeg lejligheden totalt. Så blev jeg smidt ud og måtte ringe til min mor for at få hjælp.

Dennis ryster på hovedet, når han tænker på, hvordan han misbrugte sin mors tillid. Som den kærlige mor, hun er, svigtede hun aldrig sit barn.

- Kærligheden er det dyrebareste, man har. Og selv om jeg vidste, at Dennis var ude på et skråplan, men jeg kunne være der, når han var sulten eller trængte til omsorg, husker hun.

Her kan du læse om Leon, der også var afhængig af stoffer, men blev reddet af kærligheden.

- Hun var der altid, når jeg havde brug for hende, men som misbruger tænker man kun på én person: Sig selv. Det er utroligt, at hun ikke kappede båndene til mig, fortæller Dennis, der finansierede sit misbrug ved at sælge narko til andre.

Undgik fængsel

- At råbe myndighederne op var som at slå i en dyne, fortæller Dorthe, der har fået 110 procent støtte i sin kamp for sønnen af manden i sit liv, Jørgen, som hun mødte, efter at hun var blevet skilt fra Dennis' voldelige papfar.

Dennis har to domme for besiddelse og salg af narkotika. Men begge gange blev de betingede. Han slap altså for fængsel. Men meget af hans liv står i dag i tåger.

- Jeg var jo konstant påvirket, fra jeg var 13 år. Det er lidt uhyggeligt at tænke på, hvordan jeg har spildt de mange år.

Men en dag på sygehuset i Holstebro, hvor han var blevet indlagt efter et hjertestop midt på byens gågade, tog Dennis sit livs beslutning: Han ville ud af sit misbrug.

- Jeg havde fået sclerose. En hård melding, for sygdommen kan ikke helbredes - kun forværres, fortæller Dennis, som efterfølgende kom med i det kommunale projekt GPS, der hjælper unge tilbage til livet.

- Det er helt fantastisk. Vi i gruppen holder til på Montageværkstedet, hvor der er alle former for aktiviteter. Vi har tilknyttet mentorer og pædagoger, der virkelig forstår os. Ingen løftede pegefingre. Men det bedste er, at jeg igen kan se min mor i øjnene. Jeg er dybt taknemlig for alt det, hun har gjort, fastslår Dennis Østergaard.

Hjerneskadede Lasse elsker også sin mor, der har hjulpet ham livet igennem. Læs deres historie her.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.