Lis er isbjørnevagt

Torsdag, 4. september 2014
af Christine Rytter, foto: Gregers Overvad
Lis Allaart fra Klarup har rejst til Svalbard for at studere. I sin fritid finder hun riflen frem og er isbjørnevagt, når besøgende turister skal ud i den norske natur.
Lis som isbjørnevagt
Lis som isbjørnevagt

Svalbard er en norsk øgruppe, der ligger i arktis, 78 grader nord, hvilket betyder midnatssol om sommeren og polarnat med chance for nordlys om vinteren.

Beliggenheden betyder risiko - eller chance - for at møde en isbjørn. Isbjørnene lever næsten udelukkende i nærheden af havis. Derfor er det nødvendigt med isbjørnevagter.

En sådan beskæftigelse har Lis Allaart fra Klarup ved siden af sine studier.

Familie Journal har besøgt hende på Svalbard, hvor hun læser glaciologi og arktisk geologi. Svalbards beliggenhed giver optimale forhold - blandt andet på grund af det totale fravær af træer - når man skal undersøge både sten og is. Og hun har lige tid til, iblandt et væld af fritidsinteresser, at arbejde ved siden af studierne.

- Jeg kan bedst lide at være udenfor, og det er jeg så tit som muligt. Så det er en dejlig måde at tjene lidt penge på, siger Lis.

Isbjørnekursus

Hun har fået et sikkerhedskursus og træning i at skyde med riffel, så hun kan skyde en isbjørn, hvis den skulle angribe, men det er meget sjældent nødvendigt. Ser man en isbjørn, skal man først og fremmest lade være med at flygte. Vil den ikke forsvinde, affyres der to varselsskud med en signalpistol, der i de fleste tilfælde skræmmer bjørnen væk.

Lis har med sine nu 11 måneder på Svalbard lært adskilligt om både samfundet og de smukke landskaber. Hun mener, at Svalbard er det bedste sted at studere netop geologi.
- Jeg har altid været optaget af arktisk geologi. Her har du laboratoriet omkring dig hele tiden. På Svalbard behøver du ikke tage langt for at finde noget, du kan undersøge. Du kan bare tage ud og cykle i fem minutter. Jeg studerer på det nordligste universitetscenter i verden. Det er altså fascinerende, siger hun.

Læs også: Børnepanelet i Grønland

Hvad med mor?

- Jeg elsker at være her. Jeg trives også godt i det her lille samfund, hvor alle hjælper alle.
Det lyder fortryllende, men hvad med familien og vennerne derhjemme?
- Min mor har altid sagt til mig, at jeg bare skal gøre, hvad jeg har lyst til, så skal hun nok komme og besøge mig, hvor jeg er. Det er rigtig dejligt, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg finder et relevant job, kunne jeg godt finde på at blive heroppe. Men jeg drømmer også om at prøve at bo i Grønland eller Antarktis. Det kunne være det vildeste.
Om isbjørnejobbet er relevant nok til den tid, vides ikke. Men for nu trives Lis med at trille afsted på sin cykel op og ned ad vejene mellem Svalbards smukke bjerge.

Bag en norsk specialitet


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.