Mad skal spises - ikke smides ud

Mandag, 6. juli 2009
af Redaktion
Selina Juul har stiftet organisationen ”Stop spild af mad” - det giver god samvittighed og mange flere penge på lommen
Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

29-årige Selina Juul hader, at mad går til spilde. Derfor stiftede hun for nylig via internettet en forening, der kort og godt kom til at hedde "Stop spild af mad".
- Vi fik 3.000 medlemmer næsten sådan her, siger Selina og knipser med fingrene, og på hjemmesiden får bevægelsen da også allerede opbakning af en lang række ministre, politikere, kogebogsforfattere samt køkkenchefer.

Ville hellere forære brødet væk
Allerede som stor skolepige var Selina bevidst om madens værdi.
- Jeg arbejdede hos en bager efter skoletid, og de drillede mig, fordi jeg ikke kunne holde ud, at det gamle brød blev smidt ud. Jeg ville jo hellere tage det med hjem eller forære det bort, siger Selina.
Netop det gør Selina i dag via den nye organisation. Hun har f.eks. brugt en hel dag på at sende lister over herberger til bagere, for hvorfor ikke give brødet til de hjemløse?
Hun har også planer om at udgive en bog fyldt med madeksperters råd til at forhindre madspild. Allerhelst skal sådan en bog husstandsomdeles gratis, men endnu mangler der penge til projektet.

Opbakning fra madeksperten Nethe Plenge


Se flere afNethe Plenges
sparetips her

En af de madeksperter, som absolut er med på Selinas ide, er Nethe Plenge fra Nykøbing Falster. Hun er lærer og gammeldags kogekone, og så er hun mester i at bruge sine rester.
Nethe Plenge hører til dem, der ryster på hovedet ad "sidste-salgsdato-fanatikerne".
- Salgsdatoen kan godt være overskredet, men man kan jo smage maden. Bare lidt, det dør man altså ikke af! Selvfølgelig skal mad smides ud, hvis det er muggent, og jeg mener slet ikke, at man skal tage chancer og spise noget, der er for gammelt. Men fordi salgsdatoen på creme fraichen udløb i går, dur den altså stadig i dag!

Spar en formue
Landbrugsrådet har regnet ud, at hver dansker i gennemsnit smider 63 kilo mad ud om året. Det svarer til, at en person smider 1.500 kroner ud i den blå luft. Eller at det koster en almindelig familie op imod 6.000 kroner hvert år.

Selina Juul opfordrer alle til at skrive deres gode madråd på bevægelsens hjemmeside her...

Læs også om Stop spild af mad her...

Af Anne Kjøge

Læs også...
Lovecamp for landmænd