Mette fra ”Vildmarken” har en plan

Mandag, 9. september 2024
Greta Johannsen
Foto: Søren Jul Lamberth
Mette Mortensen fra ”Alene i Vildmarken” kan bygge sin egen hytte ud af et par granrafter og noget mos, hun kan vandre i timevis og fange sin egen mad. Hun er forberedt på katastrofer, men hun er ikke bange for dem.
Mette er overlevende fra "Vildmarken".

Verden ser ikke længere så tryg og sikker ud, som vi kunne ønske det. Der er krig i Ukraine og en blodig konflikt mellem Israel og Palæstina. Det er langt væk fra Danmark, men Beredskabsstyrelsen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen har meldt ud, at vi danskere skal kunne klare os selv i tre døgn uden hjælp fra andre, hvis der opstår en krisesituation uden strøm og varme i Danmark.

Pludselig er den gammeldags husmor med fyldt spisekammer og kartoffelkælder blevet moderne igen, men hvad gør man, hvis man nu hverken har et spisekammer eller en kartoffelkælder? Man har selvfølgelig en plan B.

Mesteren af al god planlægning hedder Mette Mortensen. Hun overlevede 58 døgn i DR-programmet ”Alene i vildmarken”, hvor hun godt nok tabte 17 kilo og valgte at give op, men hun bevarede overblikket og humøret til sidste minut.

– Jeg vil påstå, at alle her i landet kan klare sig i tre døgn uden strøm. Vi skal bare sørge for at have vand nok eller adgang til vand og en radio på batterier, så vi kan høre kriseinformationer fra myndighederne. Hvis vi har vand, lidt mad og en radio, kan vi klare os selv, så Beredskabsstyrelsen kan bruge tid på at tage sig af dem, der ikke kan selv, siger hun.

Mette er 49 år og kan selv. Det har hun altid kunnet, også nu hvor hun bor på et tidligere pigehjem uden for Ringe på Fyn med masser af plads til både forrådskælder og vanddunke. Hun har både mad og vand på lager, faktisk er hun sikker på, at hun kan brødføde både familien og naboerne en uges tid uden problemer.

– De fleste danskere har rigelig mad i fryseren, så vi kommer ikke til at dø af sult på grund af strømsvigt i tre dage. Det vigtigste er adgangen til vand og radioen. Så er det også godt at have et stormkøkken, der kan fungere på bål eller på gas. Desuden skal man selvfølgelig have sin førstehjælpskasse fyldt op, så man ikke bliver slået omkuld af skader, man selv kunne have helbredt ved rettidig omhu.

– Vores forældres generation vidste, hvordan de skulle klare sig i en tid, hvor der ikke fandtes køleskabe og frysere. De henkogte frugt og grønt og kunne sagtens klare sig selv alene i deres hjem, og det kan vi faktisk også. Vi skal bare huske, hvordan vi gør, siger Mette.

Derfor har hun skrevet ”Prepperens håndbog”, som skal være en guide til kriser og nødsituationer. Hun giver blandt andet 10 gode råd til, hvordan du kan klare dig i tre døgn alene i dit hjem, ude i naturen, eller hvis du sidder i en bil eller en båd. Det vigtigste er, at man aldrig må gå i panik, og at man altid bør have en plan B, hvis den første plan ikke virker, og også en plan C, hvis der virkelig er krise.

Alene i vildmarken

Hvis Mette nogensinde går i panik, er der vist ingen, der har set det. I programmet ” Alene i Vildmarken” fra 2018 sad hun lunt og komfortabelt i sin egen hjemmebyggede raftehytte, som hun ovenikøbet havde isoleret med mos, mens de andre deltagere kæmpede med regn og kulde udenfor. Her handlede det igen om at have en plan.

– Jeg havde meldt mig til programmet for at se, hvor meget jeg kunne presse mig selv. Det foregik jo under trygge forhold. Hvis jeg blev alvorligt syg eller fortrød, kunne jeg altid bare trykke på nødknappen, så ville nogen fra tv-produktionen hente mig hjem. Det sværeste for mig var at undvære min mand, Jacob, og mine to børn. Min yngste, Aviaja, var kun to år dengang, og jeg havde lovet Jacob at høre efter, hvad lægen sagde. Hvis lægen, der skulle holde øje med os, mente, at nu var det på tide at give op, så skulle jeg give op. Jeg havde planlagt at leve af at fange fisk, men det slog fejl, så jeg tabte alt for meget i vægt på ekspeditionen. Derfor sagde lægen til mig, at jeg skulle overveje at give op.

– Det var min sværeste beslutning at bede om at komme hjem, men jeg var også stolt af min beslutning, for det var ”Kloge-Mette”, der bestemte her, og ikke ”Tag dig nu bare sammen- Mette”, der ville have fortsat. Jeg holdt i 58 dage, og jeg ved, at jeg kan klare meget, hvis jeg husker at tænke positivt og være forberedt, siger hun.

En ny vej i livet

Mette var spejder, da hun var barn. Hun er vokset om med mottoet ”vær beredt”, og hun har altid elsket friluftsliv. Alligevel var hendes liv i mange år noget helt andet:

– Jeg begyndte som salgsassistent i Salling Group som helt ung og endte som varehuschef i Middelfart. Jeg elskede at arbejde med ledelse og personale, men tit lagde jeg kun mærke til, hvordan vejret var, når kunderne kom ind med regnfrakker eller sommertøj på. I min fritid tog jeg godt nok på vandreture, men alligevel manglede der noget i mit liv. En dag, da jeg var 37 år og sad ved et bål i Marokko, spurgte en af de andre deltagere på turen mig, hvad jeg drømte om. Jeg kunne ikke svare, for jeg havde ikke nogen drøm længere. På det tidspunkt havde jeg gjort en fin karriere inden for Salling Group, jeg havde været gift, var bonusmor til to store børn og mor til vores fælles søn. Jeg havde fuld fart på, men jeg manglede noget. Jeg måtte tilbage til mit liv i naturen.

Mette sagde sit job op og gik i gang med en uddannelse til friluftsvejleder. Året efter, i 2013, startede hun sit eget firma, ”All-Out”, hvor hun formidler friluftsudstyr, arrangerer vandreture og kurser for både private og virksomheder.

Med til historien hører også, at Mette blev skilt og nu er gift med Jacob, som hun har datteren Aviaja med. De er alle tre vilde med friluftslivet. Heldigt nok, for deres hus er under renovering, og så kan de jo bare flytte ind i raftehytten i haven, som Mette selvfølgelig selv har bygget.

I det hele taget er Mettes hjem i Ringe ikke det værste sted at være lukket inde, hvis krisen skulle komme og strømmen og vandet forsvinde. Hun har sin forretning, der er fuld af overlevelsesudstyr. Hun har en større samling af langtidsholdbare fødevarer, hun har en bæk i baghaven og vandrensningsudstyr. Et muldlokum mangler heller ikke, men det vigtigste af alt: Hun er ikke bange, for hun har en plan.

– Jeg tror ikke, at vi bliver ramt af en katastrofe. Jeg tror heller ikke på, at vi gør befolkningen unødigt bange ved at snakke om, at der kan ske noget uventet. Vi gør tværtimod os selv trygge, når vi gør noget for at sikre os selv. Min livsindstilling er nok, at hvis jeg forbereder mig selv på at kunne klare det værst tænkelige, så har jeg overskud til at leve i nuet og nyde mit liv, siger Mette.