Mikkels pollenallergi

Tirsdag, 24. juni 2014
af Jesper Møller, foto: Torkel Dyrting
Voldsom pollenallergi gjorde sommeren til et mareridt for Mikkel. I dag har en særlig form for zoneterapi fjernet hans symptomer, så nu kan han spille fodbold igen.

Den danske pollensæson startede særdeles tidligt i år, og foreløbig har forekomsterne af pollen været rekordhøje.

Tidligere ville det have været et mareridt for den nu 18-årige Mikkel Amdi Dupont fra Skovlunde ved København, men sådan er det heldigvis ikke i år. Sidste år startede han nemlig med at få behandlinger hos zoneterapeuten Søren Bonnesen.

Mikkels pollenallergi startede så småt, da han var omkring 10 år. I årene efter accelerede lidelsen, og fra 13-årsalderen og fremefter var han meget hårdt ramt.

- Mikkels øjne var røde og kløende, og snottet nærmest løb ud af næsen på ham en stor del af sommerhalvåret, husker Mikkels mor, Mai-Britt Dupont.

Næsespray, øjendråber og antihistamin-piller lindrede kun en smule, og af frygt for bivirkninger sagde Mai-Britt nej til en indsprøjtning med binyrebarkhormon, da Mikkels læge foreslog det.

Mikkel lider af allergi over for birke-, bynke- og især græspollen. Som dreng var han en talentfuld fodboldspiller, men det måtte han opgive, da han ikke kunne holde ud at løbe rundt på græsbanerne. I stedet kastede han sig over håndbold, der ganske bekvemt foregår inden døre.

Mikkels gener var dog langtfra begrænset til manglende fodboldspil.

- Når vi sad og grillede ude om sommeren, spiste Mikkel som regel sin mad indenfor, og når hans kammerater legede udendørs, holdt Mikkel sig væk, fortæller Mai-Britt.

Mikkels liv tog en dramatisk drejning til det bedre, da hans mor i foråret 2013 løb ind i sin gamle ven, Søren Bonnesen, der er zoneterapeut. Søren opfordrede hende til at sende Mikkel ind til behandling, og det kom familien ikke til at fortryde.

Allerede efter et par behandlinger aftog Mikkels allergi, men så fik han pludselig en forværring.

- Søren havde advaret os om, at der muligvis kunne komme en kortvarig opblomstning af symptomerne, men at det som regel blev efterfulgt af en kraftig forbedring, erindrer Mai-Britt Dupont.

Og ganske rigtigt. Kort efter forværringen fik Mikkel det meget bedre, og til sidst gik symptomerne helt væk. Pludselig behøvede han hverken øjendråber eller antihistamin-piller, og han kunne helt ubesværet opholde sig udendørs.

- For os var det jo nærmest som et lille mirakel. I stedet for at gemme sig på sit værelse var Mikkel nu udenfor og solede sig, og det varmede mit hjerte at se ham løbe rundt og spille fodbold med sine kammerater, siger Mai-Britt Dupont.

Læs også: Zoneterapi og kolik

Populære artikler på familiejournal.dk

Hørt fra børnOpskrift på chokoladekage til fødselsdagSødt ophæng med ugler til barnevogn

Gladere dreng

Hun kunne også tydeligt mærke, at Mikkel blev en gladere dreng.

- Han var ikke længere så anstrengt og træt, og nu trak han pludselig vejret helt ubesværet.

Familiens liv blev også lettere, da der nu ikke hele tiden skulle tages hensyn til Mikkels pollenallergi. Det gælder for eksempel planlægningen af ferie.

- Et år var vi på campingferie i Italien, og her var der masser af græs på campingpladsen. Det var ikke godt for Mikkel, så den slags har vi siden måttet undersøge på forhånd.

Alt i alt mener Mai-Britt, at hendes søns livskvalitet er forbedret enormt, og hun priser sig lykkelig for, at hun sidste forår fortalte sin gamle ven om Mikkels lidelser.

Mikkel selv er også henrykt over, at hans mor sendte ham til zoneterapeut.

- Det er fedt at kunne være udendørs i sommerhalvåret sammen med mine kammerater, ligesom da jeg var en lille dreng.

Mikkel går i 2. g. på Borupgaard Gymnasium, og på spørgsmålet om, hvad der er det bedste ved at være symptomfri, er han ikke i tvivl.

- Det bedste er ikke hele tiden at have kløende øjne og tilstoppet næse. Nu slipper jeg for flere gange i timen at skulle ud på gangen og pudse næse i skolen, og det er rigtig dejligt, siger Mikkel.

Derudover glæder han sig over at kunne gå rundt udendørs uden at nyse uafbrudt, og han erklærer med overbevisning i stemmen 2013 for "min bedste sommer nogensinde".

Lille tilbagefald

Mikkel og Mai-Britt havde af Søren Bonnesen fået at vide, at Mikkels symptomer muligvis kunne komme tilbage i mildere grad, når pollensæsonen begyndte i år.

Og det skete også. Rekord-forekomsten af pollen i foråret var mere, end Mikkels sarte luftveje kunne tåle.

- Mine symptomer kom tilbage i let grad, så nu har jeg været inde hos Søren et par gange, og nu er jeg igen stort set symptomfri.

Mikkel har i øvrigt haft en god undskyldning for at tilbringe megen tid inden døre i dette forår. Sammen med sine håndboldkammerater på U 18-holdet i klubben Ajax har han haft en supersæson, og holdet nåede for nylig i semifinalen ved det afsluttende danmarksmesterskab.

- Det bliver så fedt med en sommer, hvor jeg igen kan være udendørs, siger Mikkel med stjerner i øjnene.

Læs også: Zoneterapi hjælper på angst


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.

Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!