Pas på: Tidspanik giver dårlig søvn

Torsdag, 16. januar 2014
af Mette Skøtt, familiejournal.dk, Aller Media
Er du en af dem, der kigger på klokken igen og igen eller går helt i panik, hvis ikke du kan nå dine otte timer, så er du måske i fare for at blive så stresset, at du hverken får søvn eller livskvalitet nok.

Du vender og drejer dig eller har været til en sen middag for ved sengetid at konstatere, at du nu umuligt kan nå de timer, din krop har brug for. Det fører til en slags tidspanik, som giver ujævn og dårlig søvnkvalitet, når endelig du falder i søvn og det er ikke hensigtsmæssigt, viser nye undersøgelser fra Lomonosov Moscow State University.

Find 10 gode tips til en bedre søvn her

Negative følelser for din seng

Stressen over ikke at kunne sove er altså ikke bare et problem i vågen tilstand. I søvnen fører det til afbrudt søvn, mindre sammenlagt sovetid og generel dårlig kvalitet af søvnen.

Sov dig slank - se her

Doktor Robert Rosenberg er medicinal direktør på Arizona Sleep Disorders Center og ved en masse om netop dette emne og han er ikke i tvivl om, at den form for panik er meget problematisk:

- Folk udvikler jo negative associationer overfor sengetider og deres soveværelse, og det er en frustrerende cyklus.

Du må tænke positivt

Der er ikke meget du kan gøre, hvis du allerede har været vågen så længe, at du ikke længere kan nå dine otte timer. Du kan ikke skrue på tiden, men du kan ifølge doktor Robert Rosenberg gøre nogle andre ting:
-For det første skal du erstatte de negative tanker omkring konsekvenserne for din manglende søvn med positive tanker.

Er du til aftensnacks? Se hvilke, der er gode i forhold til din søvn her

Det kan være at du ved sengetid tænker, at den manglende søvn vi l ødelægge arbejdsdagen i morgen og her skal du i stedet tænke, at du da har overlevet arbejdsdage før, hvor du kun fik lidt søvn. Og så skal du ikke kigge på klokken hele tiden og først gå i seng, når du rent faktisk er træt, også selvom det skubber din sengetid.

Kilde: Prevention