Min mor har lært mig ikke at stresse

Mandag, 7. december 2009
af Redaktion
Som den søde, småkage­bagende Marianne i DR1’s nye familiejulekalender ”Pagten” er hun en mor af den slags, alle børn drømmer om at have til jul. Også privat gør juleglade Julie Carlsen det i såvel hjemmebag som hjemmebroderede pakkekalendere
Foto: Birger Storm
Foto: Birger Storm

Af Johan Isbrand

Hvordan skal du holde jul i år?
- Børnene er hos deres far, hvor de er hvert andet år. Så jeg skal holde jul hos min storesøster Kathrine. Ingen af vores forældre lever mere, så vi bliver bare mig, Kathrine, hendes mand og deres to børn.
De første år efter vores skilsmisse holdt min eksmand Olaf og jeg stadig jul sammen, og ikke mindst for børnenes skyld var det jo fint, at det kunne lade sig gøre. Siden har jeg holdt jul hos min gudmor.
Men nu føler jeg mig for første gang klar til at være sammen med andre med børn juleaften. For mig er julen den hyggeligste tid på året. Men som mange andre fraskilte også har erfaret, kan det være en sårbar tid. Og særligt, når man er så juleglad, som jeg er.

JULIE CARLSEN

Fulde navn: Julie Carlsen
Født: 20. april 1968 i Helsingør
Bopæl: København
Stilling: Skuespiller
Ægteskabelig status: Single
Børn: Tobias, 17 år, og Sigrid, 14

Hvordan husker du din barndoms jul?
- Jeg voksede op i Espergærde. Og min mor var som sagt god til ikke at stresse, så stemningen var altid hyggelig, kærlig og munter i julen. Vi var kun min mor og far, min søster og jeg. Og om eftermiddagen den 24. sad vi i hver sit rum og skrev små digte på pakkerne. Det var sjovt, men indebar dog en vis risiko for, at man via sine små vers kom til at afsløre, hvad der var i gaven!
Om aftenen gav vi os god tid og koncentrerede os om én gave ad gangen. Så det blev altid meget sent, inden vi var færdige.
Så gik vi en tur ned til vandet. Og når vi kom hjem, fik vi appelsiner og den slags. Det var en
tiltrængt modvægt til alle de søde sager, julen ellers havde budt på.

HVAD ER DU TIL?

And elle Flæskesteg
Risengrød eller Risalamande
Danse om juletræet
eller Slå mave
Gaver til børnene eller Gaver til alle
Én mandelgave eller Flere mandelgaver
Rødkål eller Rødkålssalat

Har du nogensinde troet på julemanden?
- Nej, det er jeg ikke opdraget til. Og i og med, at vi var så lille en familie, ville det også være faldet helt til jorden, hvis min far var gået midt i det hele og vendt tilbage som julemand.
Vi fik kalendergaver december måned igennem, og også her tror jeg, at jeg ville have fundet det for mærkeligt, hvis vi havde fået at vide, at julemanden kom og hængte gaver på den pakkekalender, min mor havde siddet og broderet.
Jeg fik i øvrigt kalendergaver, til jeg var 31 år, og min mor døde. Og den dag i dag broderer jeg selv pakkekalendere til mine egne børn, selv om de efterhånden er blevet store.

Er du lige så ihærdig en julekagebager som Marianne i "Pagten"?
- Ja, jeg bager altid julesmåkager en gang om ugen i december. En ny slags hver uge, naturligvis.
Sidste år var en undtagelse i den forstand, at det kun blev til en enkelt omgang vaniljekranse.

Læs også om Camilla Bendixs juleliv

Og få opskriften på skønne luciabrød og andre julekager