Mine børn skal ikke være uden en mor

Søndag, 6. maj 2012
af Mette Andersen
- For at besøge mor må jeg på kirkegården, og det samme skal mine børn ikke gå igennem, fortæller 33-årige Tina, der besluttede at tage drastiske midler i brug for at overleve længere end sin mor, som døde af brystkræft
Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

- Min mor blev behandlet for brystkræft fire gange. Efter hendes død fortalte en moster mig, at der var arvelig kræft i familien. Kort efter fik en yngre moster også kræft og døde i en alder af 38 år ligesom min mor.
Sådan fortæller Tina, som i dag er 33 år og bor med sin kæreste og deres to børn, Tobias på ti og og Alberte på tre i Humble på Langeland. Her er Tina lærer på den lokale skole, mens kæresten Kåre er ingeniør.

Uvished
Familie Journal besøgte familien for fire år siden, og dengang var Tina og Kåre inde i svære spekulationer om, hvorvidt de skulle få et barn mere, netop på grund af genfejlen, som Tina bærer.
De fik dog også Alberte ved naturmetoden og vil råde hende til at få foretaget en gentest, når hun bliver 18 år.
- Allerede da jeg fandt ud af, at jeg var arveligt disponeret, tog jeg beslutningen om at gøre alt, hvad jeg kunne, for at undgå at få kræft, fortæller Tina.
- Jeg ville ikke kunne holde ud at leve i uvidenhed og bare håbe på, at sygdommen sprang mig over. Som ung og frisk er det næsten ikke til at forstå, at man kan risikere at få en livstruende sygdom i fremtiden. Men for mig stod alvoren lysende klar. Jeg vidste, at jeg måtte følge lægernes råd om at få brysterne fjernet.

Uden en mor
- Nogen ønsker at leve i uvidenhed om, at de måske ad åre bliver ramt af sygdommen. Men for mig var det naturligt at lade mig teste og bruge min viden til at forebygge. Også selv om det betød, at mine raske bryster måtte opereres bort. Det gør mig tryg at vide, at jeg nu har mindre risiko for at få brystkræft end andre kvinder, fortæller Tina, der har oprettet en hjemmeside om arvelig brystkræft.
Tina fortæller åbent sin historie for at hjælpe andre kvinder i en lignende situation. Hun vil gerne stille op, så andre ikke skal risikere at stå uden en mor i en ung alder, sådan som hun har gjort.
- Jeg har truffet et valg ud fra mine egne erfaringer. Jeg kan kun besøge min mor på kirkegården, og det ønsker jeg ikke for andre.

Kender du facebooksiden "Jeg elsker mor"? - et fællesskab for alle, der elsker mor

Læs også:
Til verdens bedste mor
Gaven til mors dag