Mobbet med sin stemme: Nu synger Mette sig ind i alles hjerter

Torsdag, 27. september 2018
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth.
Mette Damiri er født med læbe-ganespalte og er blevet mobbet voldsomt for sin stemme. 
Nu vækker hun opmærksomhed som sangerinde, og særligt en sang om barndommens oplevelser har rørt manges hjerter. 
Også i privatlivet som hustru til 
musikeren Nikolai og mor til datteren Mira kører det på skinner for Mette.
Fra mobbeoffer til sangerinde med succes

Allerede i 2012 skrev den nu 27-årige Mette Damiri de første af de sange, der nu er endt på hendes debutalbum, ”One Moment More”, som udkom i april i år. Især titelnummeret og den stærke video, der hører til, har vakt opmærksomhed vidt og bredt og har spredt sig hastigt via de sociale medier i kraft af sin vedkommende historie. Sangen handler om den mobning, Mette blev udsat for
gennem hele sin skoletid.

– Jeg er født med læbe-gane-spalte, og det satte fra begyndelsen et voldsomt præg på både mit udseende og min stemme, som jeg i alt har været gennem fire operationer for at komme af med. Desuden gik jeg til talepædagog i det meste af min barndom. Men da jeg begyndte i 1. klasse, var skavankerne stadig både synlige og hørbare, og jeg blev mobbet med min tale, fordi jeg efter de andre børns mening snakkede mærkeligt, fortæller Mette.

– De kunne for eksempel finde på at låse mig inde på toilettet eller smide mig i en container. Men det værste var de små ting, der foregik på det psykiske plan. Det var dem, der gjorde mest ondt. Jeg blev kaldt ”alien” og andre øgenavne. Og de andre grinede 
og sagde sjove lyde, når jeg læste højt i klassen, husker hun.

Ville ikke leve mere

– Mobningen blev på ingen måde taget seriøst i skolen. Når jeg beklagede mig til lærerne i frikvarteret, fik jeg bare at vide, jeg skulle gå udenfor og trække frisk luft. Men det var jo netop ude i skolegården, at drillerierne foregik, siger Mette.

Musik og natur er sangerinden Aviajas terapi. Læs hendes vilde historie her.

Mettes forældre blev skilt, da hun var lille, og hun er vokset op hos sin mor. Det vellykkede resultat af hendes operationer kan hun dog takke sin far for. Han er narkosesygeplejerske i Aarhus, og via sine kontakter gjorde han sit til, at hun kom under kniven hos nogle af landets dygtigste læger.

– Mine forældre blev skilt, da jeg var lille, men min mor var der virkelig for mig som barn. Var det ikke for hende, tror jeg ikke, jeg ville være i live i dag. Jeg sagde i en meget tidlig alder til hende, at jeg ikke ville leve mere. Først efter at jeg selv er blevet mor, forstår jeg, hvor hårdt det må have været for hende, siger hun og taler hermed om datteren Mira på 3 år, som hun har med ægtemanden og musikeren Nikolai Seidelin Banke, 46.

Pers liv er musik, healing og kærlighed. Læs historien her.

– Heste og musik blev min redning. Jeg havde hest og gik til ridning gennem hele min barndom, og ridningen var et frirum, som jeg kunne bruge til at slippe væk fra problemerne. Det samme med musikken. Jeg sang ikke som barn og kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at jeg nogensinde ville komme til det. Men jeg lyttede altid til musik og gik meget op i det.

Ny selvtillid

– Som 15-16 årig tog jeg til England, hvor jeg var så heldig at komme til at passe heste for OL-landsholdet. Og som 19-årig kom jeg til Italien, hvor jeg igen fik mulighed for at arbejde med heste. Denne gang hos en italiensk greve, der havde en vingård. Hans nabo viste sig at være musiker og kunne vel bedst betegnes som en slags italiensk Niels Hausgaard. Og en aften, hvor vi sad udenfor og hyggede os, blev jeg opfordret til at synge.

Musikeksperten og musikeren faldt pladask for hinanden. Læs Linda Calbergs historie her.

– Jeg var genert og havde aldrig sunget for nogen før, men efter et par glas rødvin fik jeg mod på det og kastede mig ud i en sang. Resten af selskabet var meget begejstrede, og det var en ahaoplevelse for mig. Her var jeg hele livet blevet mobbet med min stemme i en sådan grad, at jeg knap turde åbne munden, og nu var der pludselig nogle, der kunne lide min sangstemme. Det blev spiren til en ny drøm om at forsøge mig som sangerinde.

Hjemvendt til Danmark fik Mette i første omgang succes med dance-musik. Men lige så stille dukkede sangskriveren Mette op til overfladen. Hun brugte i høj grad sine sange til at bearbejde de grimme oplevelser fra barndommen. Men det var først, da Nikolai kom ind i hendes liv, at hun fandt en sjæleven og kunstnerisk makker, der fuldt og helt forstod, hvor hun ville hen med sit musikalske projekt.

Anna blev mobbet i skolen. Nu hjælper hun andre ulykkelige unge. Læs her.

– Vores tidligste samarbejde bestod i, at jeg sang kor og skrev tekster til nogle bands, Nikolai var involveret i. Jeg var fascineret af ham fra begyndelsen, og kærligheden voksede meget hurtigt. Det var stort for mig at møde en mand, der havde lige så meget krudt bagi, som jeg selv havde.

Stærke følelser

Mettes hidtil mest overvældende oplevelse som sangerinde har været reaktionerne på hendes ”One Moment More”-video:

– Det er vanvittigt, hvad jeg har fået af henvendelser både fra børn, der selv er blevet mobbet, frustrerede forældre til mobbeofre og ældre mænd, der har haft det svært. Jeg er også blevet kontaktet af en mor til en lille pige med læbe-gane-spalte. De havde 
set mig i et indslag på tv, og datteren var gået helt amok af begejstring over, at en pige, der var født med de samme udfordringer, som hun selv havde, var ”endt med at blive så smuk og synge så flot”, som moren formulerede det.

– Siden jeg mødte Nikolai, har jeg lært at spille både guitar og klaver til husbehov. Det er aldrig for sent at komme i gang med de ting, man gerne vil, siger Mette Damiri.

Lars elsker Louise. Publikum elsker dem begge. Læs om dem her.