Mor og datter finder kærligheden igen

Tirsdag, 29. september 2015
af Caroline Grønne Wigdal, Foto: Søren Lamberth
Carina Krüger
Fortiden var præget af skænderier og konflikter, og det var skyld i, at Birthe Maria og Annia i tre år ingen kontakt havde. Så fik en konfliktmægler dem til at indse, at det er vigtigt at få det uforløste forløst, mens man stadig har hinanden.

- Alt forsvandt under mig, siger Birthe Maria om det øjeblik, hun åbnede en kontant mail fra sin datter med budskabet om, at de to ikke længere skulle have kontakt.

Annia Mathorne, 41, er mor til to piger på 14 og 17 år. Hun bor i Åbyhøj, arbejder som terapeut og har en kæreste, som bor i Sønderborg. Birthe Maria Berglys, 65, arbejder med naturmedicin.

Læs også: Jeg mistede min ene datter

Mor bliver opereret

Annia havde en lykkelig og ukompliceret barndom til hun fyldte ti. Så gik noget galt. Noget, som gjorde, at det pludselig var kompliceret både at være mor og at være datter. – Jeg fik en diskusprolaps og skulle opereres. Men ting gik galt under operationen, siger Birthe Maria. Hun vågnede op og var lam fra hoften og ned. Så et liv i kørestol begyndte.

Læs også: Mor og datter er kolleger

Forholdet bliver anspændt

Og med årene gik tingene i hårdknude. Mor-datter- forholdet blev for hver dag en smule mere ødelagt. Birthe Maria skulle kæmpe med at acceptere, at hun var bundet til en kørestol resten af livet. Annia følte, at hendes ungdom blev taget fra hende og erstattet med konflikter og ansvar.

– En weekend havde vi været i sommerhus sammen. Det havde været et par virkelig hyggelige dage. Men på vej ud ad døren, lod min mor en bemærkning falde: ”Jeg er frustreret over, at i har trukket jer følelsesmæssigt fra mig”, sagde hun. Det var bare dråben for mig, fortæller Annia. Og som handlingsmennesket, hun er, frabad Annia sig kort efter alt kontakt med sin mor.

Læs også: Vores datter blev født på forsædet af bilen

Ulykkelige år

I lang tid var Birthe Maria ulykkelig. Hun savnede sin datter, og da hun hørte om konfliktmægleren Jørn Nedergaard i programmet ”Rod i familien” var hun ret sikker på, at han kunne hjælpe dem, og hun kontaktede ham. – Og så skrev jeg et brev til Annia og spurgte, om hun ville være med til at få hjælp af Jørn. Efter meget modstand gik hun med til det, siger Birte Maria.

Hjemme hos broren Claus mødtes Jørn Nedergaard med Birthe Maria, Annia og Claus. Jørn Nedergaard vidste intet om familiens fortid. Han gik til mødet fuldstændig uden fordomme og upartisk. I løbet af tre timer, havde de løst konflikten. – Det var tre sindssygt hårde timer. Jørn Nedergaard var fantastisk. Han kunne oversætte for os, så vi ikke misforstod hinanden, siger Annia. Det er Birthe Maria helt enige i.

– Nu laver vi hyggelige ting sammen, siger Birthe Maria. Efter så mange svære år tager det tid at genfinde tilliden og at tilgive hinanden. Tilgivelse er en essentiel del af processen, og hvad der igen kan få kærligheden til at blomstre. Mor og datter har fundet hinanden. Og inden længe har de også fundet kærligheden igen.

Læs også: Maxine passer godt på mor

Læs i Familie Journal, som er på gaden mandag den 28. september 2015

  • Hvad måtte Annia kæmpe med
  • Hvordan kunne mor-datter-forholdet gå så galt
  • Hvad siger Jørn Nedergaard