Mor underviser indsatte i sang

Søndag, 10. juni 2012
af Mary Steensgaard
Louise blev for 16 år siden fristet til at lære landets mest hårdkogte kriminelle at synge salmer. I dag giver fangekoret mere end 50 koncerter om året, og Louises børn er også blevet en del af sangfællesskabet...
Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

Gennem 16 år har Louise Adrian arbejdet med mennesker, som de fleste af os helst ikke vil vide eksisterer, men den 47-årige korleder af "Fangekoret" i Vridsløselille har gjort en stor forskel for.
- Jeg har ikke helt tal på, hvor mange fanger, der har været i koret gennem tiden, men det er mange, fortæller Louise.
- Og de har alle været meget forskellige, både med hensyn til hvilke forbrydelser, de har begået, og hvilken baggrund og livsopfattelse, de har, men de har dog to væsentlige ting tilfælles: fængselslivet og sangen.

Styrket selvværd
Netop oplevelserne og glæden ved musik og sang er det, der for mange af fangerne har betydet en forskel under afsonings-årene såvel som i tiden efter løsladelsen.
- Vi taler jo om mennesker, som intet selvværd har, og som meget ofte heller ikke har nogen som helst kontakt til omverdenen.
Det var glæden ved musik og trangen til at gøre en social forskel, der i sin tid fik Louise til at søge jobbet som korleder i Statsfængslet.
Målet er, at alle skal prøve at synge solo, for det er absolut også med til at styrke et manglende selvværd.
- Når de først har prøvet det, følger der ofte et overskud til at gå videre med sangen uden tøven.

Børnene er med
Overskud er måske en egenskab, de har lært af Louise, for et privatliv med mand og fem børn i alderen 12 til 18 år kræver en anelse af slagsen.
- Ha-ha, jeg keder mig da ikke! Men min mand og jeg har fra starten været rigtig gode til at prioritere vores børn, så alle fem indgår i et naturligt samarbejde i familien. De har i øvrigt sammen med fangernes børn været med til vores kultur-eftermiddage, som hører under projekt "Exit" for folk på vej ud af fængslet. Vi mødes en gang om måneden - de løsladte og de fanger, der får udgang til det. Mine er fulgt med hele vejen og har lært fangerne at kende stille og roligt - dog kun dem, de kan se her uden for tremmerne.
Louises børn har ligeledes sammen med fangernes børn sunget med på en af de cd'er, fangekoret har udgivet.
Uanset travlhed i familielivet, så holder Louise fast i rollen som korleder:
- Vi er ude med koret og give koncert cirka 50 gange om året, og alle opfører sig eksemplarisk. De vil så gerne vise, at de også er mennesker på trods af de forbrydelser, de har begået.

Ti heldige kan vinde bogen "Fangekoret" af Daniel Øhrstrøm. Sammen med bogen følger korets nyeste cd "Indefra"

Læs også:
Hestehandler synger for både folk og fæ
Linda Maria fra Bamses kor