Musik i flere generationer

Fredag, 4. juli 2008
af X
De Glade Sømænd har kastet sig over søens viser – og det er ikke helt tilfældigt. Forsangeren Sebastian Sztuk, også kendt som Kaptajn Sebastian, er nemlig vokset op med den slags musik
Foto: Birger Storm
Foto: Birger Storm

- Fra jeg var helt lille, har jeg hørt på klassikere som "Solskin om bord". Det er mormors fortjeneste, at jeg kender de sange, fortæller 26-årige Sebastian Sztuk om 82-årige Else Olsen, der har spillet harmonika, siden hun var 13 år.

Mormor spiller med

- Med årene er jeg blevet opmærksom på, at mit tætte forhold til min mormor faktisk er usædvanligt, siger Sebastian, der har tilbragt utallige eftermiddage af sin ungdom med at spille kort med Else og hendes jævnaldrende veninder. - I øvrigt kalder alle i orkestret hende i dag for mormor, griner han. - Og at Else hygger sig lige så bravt som de unge "sømænd", hersker der ingen tvivl om:
- Det er bare lykken, siger Else, som også har været gæstemusiker når De Glade Sømænd har spillet.

OM DE GLADE SØMÆND

De Glade Sømænd har udgivet cd'en "Søforklaringer" på pladeselskabet My Way Music, der står bag mange folkelige succeser i Danmark.

Gode historier
De Glade Sømænd har masser af succes.
- Men vi forsøger at holde fast i den umiddelbarhed og vildskab, som har været en del af det hele lige fra starten, hvor vi stillede os op på en ølkasse på havnen og spillede for bajere, siger Sebastian og tilføjer - Der kan sagtens snige sig en sang af Kim Larsen ind mellem de klassiske sømandsviser. Men vi spiller selvfølgelig det hele i "sømandsstil". Selve ideen udspringer jo også kort og godt af, at vi holder af de gamle sange.

Tekst: Johan Isbrand