Tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen samles mandag den 11. september i Horsens, hvor de vil få en officiel undskyldning fra regeringen for de overgreb, de er blevet udsat for.
Undskyldningen leveres af social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) klokken 13 på Comwell Bygholm Park.
– De tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen har ventet længe på en undskyldning, som jeg er glad for endelig at kunne give på regeringens vegne, har Pernille Rosenkrantz-Theil tidligere sagt i en pressemeddelelse.
– Det er meningen, at samfundet og staten skal passe på borgerne. Her er der sket det modsatte. Borgere i statens varetægt har været udsat for ubegribeligt horrible overgreb. Vold, omsorgssvigt, seksuelle krænkelser, indespærring på ubestemt tid. Overgreb som også i datidens lovgivning var ulovligt.
Undskyldningen kommer på baggrund af en historisk udredning fra april 2022. Den viste, at der i 1933-1980 er begået en lang række overgreb på anbragte borgere i særforsorgen.
Undskyldningen skulle oprindeligt være givet den 8. maj på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg, men i april blev datoen rykket på grund af for stor interesse for arrangementet.
Blandt gæsterne er 93-årige Regine Løndorf fra Rødekro i Sønderjylland. Hun er en af de sidste nulevende kvinder, der var anbragt på kvindeanstalten på Sprogø.
Regine kom til Sprogø som 28-årig og først fem år senere, kunne hun kalde sig en fri kvinde.
Også Karoline Olsen, som tidligere har fortalt sin historie til Familie Journal, var anbragt på Sprogø. Hun har ventet hele livet på en undskyldning fra den danske stat, der fik hende anbragt på Sprogø og tvangssteriliseret.
For Karoline har en undskyldning stor betydning, så hun ikke længere skal skamme sig over sin fortid.
93-årige Regine Løndorf er dog ikke imponeret over udsigten til en unskyldning.
– Hvad skal vi bruge en undskyldning til? Den kan vi ikke bruge til noget, siger Regine, der hellere ser, at tidligere anbragte får en erstatning for deres frihedsberøvelse og tvangssterilisering.