Nu skal far også lære at sætte hår

Tirsdag, 17. april 2018
af Mai Christensen, Foto: Michael Bo Rasmussen
Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset
Hvem fletter lillepigens hår? Det gør far da! Nu er det slut med at give hårbørste og elastikker videre til mor, for far skal lære at sætte hår. Vi er taget til ”Far, lær at sætte din datters hår”-aften i Thisted. Med en enkelt Thy Classic til, naturligvis.
flettekursus for fædre

– Alberte, hvis du kunne se det, ville du synes, at far er lige så god som mor.

41-årige Torben Frimer ryster let på hænderne, mens han flytter først den ene hårtot, så den anden og til sidst den tredje. Han kigger mod det store frisørspejl foran ham, hvor han får øjenkontakt med datteren Alberte på 8, der lader mundvigene vende opad.

Han kvitterer med et anstrengt smil. Det er hende, der lægger hår til hans forsøg på at lave en fletning, mens storesøster Camilla på 10 år kigger koncentreret på fra sidelinjen.

– Normalt er det slet ikke mig, der ordner pigerne hår, for jeg kører afsted meget tidligt om morgenen. Men nu skulle det altså være, siger Torben, der til daglig er projektleder på en byggeplads.

Fra fletning til topsy tail

Med kortærmet skjorte og praktiske kondisko har han alligevel nået at skifte fra sit arbejdstøj, inden han trådte indenfor hos Frisør Karma i Thisted. Her er han én af 10 fædre med døtre, der i aften skal deltage i salonens ”Far, lær at sætte din datters hår”-arrangement.

Her skal mandeflokken de næste to timer lære at sætte en række frisurer på de små piger – fra den klassiske fletning og den mere udfordrende sildeben til en moderne topsy tail.

Læs også: Søren er frisør om fredagen

Hår og så en donut

I den lyse salon få meter fra havnen ved Thisted Bredning står stolene placeret side om side. Man skal ikke have anlagt sig for stor en farmave for at kunne smyge sig igennem forhindringsbanen af stole og mennesker, så kommer det til at knibe med pladsen...

Nogle stole køres op, andre ned. Det skal jo passe til både far og datters højde, så aftenens program ikke giver skader og forstrækninger. Skulder ved skulder kan fædrene se hinandens arbejde. Én kører rutineret hårbørsten gennem datterens hår, en anden ryster på hænderne, allerede inden arrangementet for alvor er gået i gang.

Intet går deres næse forbi. Telefonerne ryger med jævne mellemrum op ad lommerne, for dagens værker skal jo dokumenteres til den bedre halvdel derhjemme.

En Thy Classic

Længere nede i lokalet står en far med sammenknebne øjne og svedperler på vej. Han er i fuld gang med at forsøge sig med en fransk fletning. Men det er ikke nemt, når hænderne er for store til at holde fast om lillepigens hår.

– Hende ders’ hår er noget tyndere. Det er møj nemmer’, siger han på klingende vestjysk, mens han kigger på sidemandens resultat, inden fingrene endnu en gang kommer i vejen.

Han har brug for en lettere måde at imponere både datter, kone og ikke mindst sig selv på. Og dét får han.

– Nu skal I se her, venner. Så bliver det ikke nemmere. I skal lave en topsy tail, brager Maria endnu en gang igennem.

– Æ’ hva’ for nå’et?

Fletning gør tørstig

Hurtigere end mændene kan nå at få deres vestjyske pander til at falde i mistroiske folder, viser Maria med rutineret snilde, hvordan håret skal samles i én hestehale, der leder ned til en anden.

– Og så bliver I bare ved med det, indtil I ikke gider mere.

På den bemærkning bevæger mændene sig retur til deres pladser. Øllene er efterhånden ved at have fordelt sig rundt i lokalet. Det slidsomme arbejde gør jo tørstig.

Tilbage hos Torben og døtrene Camilla og Alberte er fars mobiltelefon røget op af lommen.

– Jeg har også nogle kolleger, der skal se det, jeg har lavet. Ellers tror de ikke på mig, siger han og griner lavmælt.

Man er vel vestjyde.