På eventyr i Guatemalas jungle

Mandag, 5. januar 2009
af Erik Pedersen, Foto: Alex Tran
Christian Christensen lever af at sælge pillefyr, men lever for at lede efter forsvundne mayatempler i Guatemalas jungle. En besynderlig interesse, som han nu også har fået sin datter, 15-årige Anne, til at brænde for
At jeg tog Anne med til Guatemala, var kun tænkt som en lærerig oplevelse for hende, siger Christian. Nu er hun i dén grad bidt af eventyr. Foto: Alex Tran
At jeg tog Anne med til Guatemala, var kun tænkt som en lærerig oplevelse for hende, siger Christian. Nu er hun i dén grad bidt af eventyr. Foto: Alex Tran

Danmarks Indiana Jones, den 51-årige eventyrer og tempeljæger Christian Christensen, har sammen med sin 15-årige datter Anne og et ekspeditionshold gjort et sensationelt fund.

Underverdenens guder
- Vi var i de huler, hvor mayaindianerne tilbad underverdenens guder, og det er et rigtig skummelt og uhyggeligt sted, som lugter af død, og hvor flagermus basker rundt i mørket, fortæller Christian Christensen om Quen Santo, der ligger i junglen ca. 500 kilometer fra grænsen til Mexico. Christian havde for første gang sin datter med på en ekspedition, som desuden bestod af den danske bjergklatrer Torben Redder, arkæologen Sergio Garza og medarbejdere fra California State University Riverside.

Blandt giftslanger

- Guatemala er så spændende, fordi man stadig kan finde uopdagede pyramider og tempelbyer i junglen, fortæller Christian Christensen, som oplevede drama lige fra begyndelsen:
- Da Torben, Anne og jeg vandrede på en smal sti helt ude på kanten af bjerget, var Torben pludselig ved at træde på en stor lanseslange, en af de mest giftige arter i Centralamerika, fortæller han. Torbens ben nærmest stivnede i luften, og slangen løftede hoved og hale, men blev heldigvis liggende, så vi alle tre lige kunne smyge os forbi. En bedre overraskelse var lige om hjørnet.

Christian med en af de krukker, der stod uden for gravkammeret

Den hemmelige grotte
En studerende havde opdaget en lille afsats, som viste sig at føre ind til et lille hulrum, hvor de opdagelsesrejsende fandt fem ubemalede potter. Ikke nok med det, hulrummet førte ind til et nyt sted, der viste sig at være en forseglet grotte.
- Det lykkedes os at få banket drypstenene væk og løsnet stenpladen, fortsætter Christian. Så kunne vi kravle ind i, hvad der viste sig at være et fuldstændig uberørt 2.000 år gammelt mayagravkammer med et skelet liggende på gulvet omgivet af fem fantastisk, bemalede krukker. Det var helt vildt, for der er aldrig før fundet potter med tegninger og bemalinger som disse. Så vores fund er helt unikt, fortæller Christian som flere gange tidligere har vovet liv og lemmer i sin jagt på forsvundne mayatempler.

Af Erik Pedersen

Læs også ...
Landevejen blev mit hjem