Pjattet med pindsvin

Fredag, 29. juli 2016
af Redaktionen Foto: Tue Sørensen
Sophie Lund Rasmussen er i gang med at lave phd-afhandling om pindsvin. Og hun vil gerne have hjælp fra alle, der finder trafikdræbte dyr

Sophie Lund Rasmussen er biolog og pindsvineforsker på Syddansk Universitet og Naturama, og har lige startet en landsdækkende indsamling af trafikdræbte pindsvin.

Sophie håber, at borgerne vil hjælpe mig med at indsamle trafikdræbte pindsvin til hendes forskning og aflevere dem på indsamlingsstationer rundt omkring i landet.

- Jeg er helt pjattet med pindsvin, siger Sophie. - De er fantastiske, små nyttedyr, og pindsvinet er et af de få dyr i naturen, som man kan få lov til at komme helt tæt på! Til gengæld er der i tidens løb lavet utroligt lidt forskning om pindsvin i Danmark. Mange aspekter af pindsvinenes liv og trivsel, er stadig et mysterium. Derfor laver jeg nu danmarkshistoriens tilsyneladende første ph.d.-afhandling om pindsvin.

Bag fine pindsvinekager

- Jeg besluttede mig for at arbejde med trafikdræbte pindsvin, fordi jeg har det rigtig godt med at de i så fald ikke er døde forgæves, for den viden vi får af at undersøge de døde pindsvin, gør os i stand til at målrette bevaringsarbejdet for de levende pindsvin.

Undersøgelser

De trafikdræbte pindsvin skal bruges til blandt andet genetiske analyser. Er pindsvinene indavlede? Og er de genetisk anderledes på Fyn, Jylland og Sjælland? Til obduktioner. Er der nogen tegn på sygdom? Hvilke bakterier og parasitter har de? Til toksikologi. Ophober giftstoffer fra sneglegift, muse-/rottegift, sprøjtemidler etc. sig i deres væv? Bliver de syge af al den gift? - Har de tandproblemer og mundsygdomme? Og hænger det i så fald sammen med indavl? Der skal foretsages under søgeæser af tænder, alder og køn.

-Når vi har indsamlet al denne viden om pindsvinene, kan vi, ved hjælp af computermodelleringer og resultater fra mine tidligere undersøgelser, rent faktisk gå ind og regne på hvordan den danske pindsvinebestand trives, fortæller Sophie.

Sådan kan du hjælpe

Når du finder et trafikdræbt pindsvin, skal du samle det op, notere dig nøjagtigt hvor det blev fundet og på hvilken dato ohg aflevere pindsvinet på en indsamlingsstation.

Du kan læse meget mere om projektet på hjemmesiden sdu.dk/pindsvin

Læs mere, også om afleveringssteder, på sdu.dk/pindsvin