Reddet af sin kæreste, da hjertet stoppede

Mandag, 6. september 2010
af Redaktion
Steen Bech lider af en sjælden hjertesygdom Det gik næsten galt en dag, hvor Steens hjerte pludselig stoppede, men heldigvis havde han kæresten Mette ved sin side
Mette, Steen og deres søn, Frederik, på halvandet år. Foto: Birger Storm
Mette, Steen og deres søn, Frederik, på halvandet år. Foto: Birger Storm

Af Jannie Øberg

Var det ikke for Mette, havde den nu 34-årige Steen formentlig ikke overlevet den nat for tre år siden, hvor lidelsen, Kort QT-syndrom, gjorde, at han fik hjertestop.
- Jeg kan slet ikke takke hende nok for, at hun var der, siger Steen om sin kæreste og lægger sin hånd oven på Mettes.

KORT QT-SYNDROM

Syndromet bliver oftest først opdaget ved et evt. hjertestop, fordi man ikke ved særlig meget om denne hjertesygdom, og der er heller ikke mange symptomer. Men hvis der foretages en EKG, vil det måske vise en hjerterytme, hvor hjertet ikke aflader korrekt, hvilket kan medføre ventrikelflimmer. På Facebook findes en gruppe for patienter og pårørende, hvor man kan udveksle historier og erfaringer.
Gruppen hedder Unge og voksne med pacemaker/ICD.

Mette holdt hovedet koldt
For tre år siden vågnede Mette, 28, ved, at Steen sagde nogle underlige lyde. Mette tænkte, at lydene var snorken, så hun puffede til ham.
Men Steen reagerede ikke.
Instinktivt vidste Mette, at noget var helt galt. Hun skyndte sig at få vendt sin kæreste om i aflåst sideleje, ringede 112, og mens hun lavede førstehjælp.
- Indvendig var jeg fuldstændig i panik, men af en eller anden grund forholdt jeg mig roligt og fattet, indtil ambulancen kom, og det gjorde den heldigvis fem minutter efter, fortæller Mette.

Fik pacemaker og hjertestarter
Steen nåede at få 16-18 hjertestop, inden han blev lagt i en dragt og kølet ned til 32,5 grader.
Heldigvis vågnede Steen igen, og lige dér på hjerteafdelingen var Mette klar til at sige ja til Steen for altid.
- Jeg ville bare giftes med ham, siger Mette, hvilket de også blev senere.
I dag har Steen en såkaldt ICD siddende på sin brystkasse med en elektrode ind i hjertevæggen, som måler hans hjerterytme og fungerer som pacemaker og hjertestarter. ICD'en sender om natten opdateringer til sygehuset, så fagfolk kan holde øje med Steens hjerterytme.

Livet er for kort til bekymringer
- Jeg har haft rigtig svært ved at acceptere, at jeg er syg, for jeg føler mig egentlig ikke sådan, siger Steen, som efterfølgende har været hos psykolog. - I dag forsøger jeg at gøre det, jeg har lyst til, uden at bekymre mig for meget, for det er livet altså for kort til, siger Steen. Den samme indstilling har Mette, og hun er da også holdt op med at holde øje med Steens vejrtrækning om natten.
I stedet koncentrerer hun sig om sin dejlige søn og deres parforhold, som bliver stærkere for hver dag.

Læs også:


Blev
genoplivet
af naboerne

Naboer stod klar
efter dødsfald
og indbrud

Gode naboer
hjalp, da kræften
slog ned