Rikke blev rask af at bage

Onsdag, 8. juni 2016
af Helle Lyngbo. Foto: Jacob Ljørring
I nogle år regnede ulykkerne ned over Rikke og hendes familie, og hun endte med at være fanget i stress. I dag lever både hun og hendes nye mand, Morten, op til deres fælles efternavn.

For halvandet år siden gled en matteret osteklokke ned over hovedet på Rikke, og hun var som låst fast derinde, kunne ikke sprælle det mindste, men bare skiftevis tude og sove.

I dag er osteklokken sparket langt ud i Øresund, og der er masser af liv i Rikkes lysende blå øjne. Og det er alt sammen Sarah Bernhardt, Othello og Kajs skyld.

For Rikkes vej ud af osteklokken er belagt med en stribe lækre, hjemmebagte kager.

Læs også: Min mor lærte mig ikke at stresse

Kager med på Kastellet

– Da jeg blev sygemeldt med stress, fik jeg det gode råd kun at beskæftige mig med noget, der gør mig glad. Og det gør mig meget glad at bage, siger 44-årige Rikke.

Af samme grund er Morten, 48, kaptajn i forsvaret og hendes mand siden 2014, ret populær på sin arbejdsplads. Både han og Rikke nøjes nemlig med et enkelt stykke af et nybagt mesterværk – og næste dag får Morten resten med ind på Kastellet i København, hvor han arbejder.

Læs også Lise fik stress af at passe sin mand

Svulst i hjernen

For fem år siden blev Rikkes ældste datter, Pernille, syg, og desværre i første omgang fejldiagnosticeret. Lægerne troede, at Pernille havde en spiseforstyrrelse, men efter tre måneder fik en behandler mistanke om, at der var noget helt andet galt. En MR-scanning afslørede, at hun havde en kæmpestor svulst i hjernen, og to dage efter blev hun opereret.

– Vi fik at vide, at var der gået en uge mere, havde Pernille formentlig ikke overlevet. Det var en ret traumatisk periode, og jeg er stadig dybt berørt af det, siger Rikke.

I dag er Pernille heldigvis rask og i fuld gang med studierne.

Rikkes arbejdsplads kvitterede for hendes fravær med en fyreseddel.

– Og året efter brast mit ægteskab, remser Rikke op fra listen over slag, der regnede ned over hende i de år. – Vi havde været gift i 16 år og havde tre piger sammen.

Men med et nyt job og en ny lejlighed kom Rikke på fødderne igen – og så faldt Morten også ned i hendes turban. Eller rettere de to fik for alvor øjnene op for hinanden, for de havde kendt hinanden i masser af år og havde altid elsket at snakke sammen, når de mødtes til sammenkomster hos Rikkes svoger, der er Mortens gode ven.

Alt skulle være tiptop

Hen over sommeren og efteråret steg Rikkes arbejdspres i det nye job, hvor hun havde sagt ja til nye, krævende opgaver. Rikke knoklede, for alt skulle være tiptop i orden.

– Inderst inde vidste jeg jo godt, at den var gal, men jeg ignorerede alle alarmklokker, indrømmer Rikke. Hun havde alle de klassiske symptomer på stress; sov ikke ordentligt, var drænet for energi og led af lys- og lydoverfølsomhed, svimmelhed og forvirring.

– Jeg var så ked af det og følte kun en enorm stor opgivelse over for alting, husker Rikke. Hun blev sygemeldt, men begik så også den klassiske fejl med at komme tilbage for tidligt. I starten af 2015 blev Rikke sygemeldt igen, og først her i dette forår, næsten halvandet år efter, er hun raskmeldt.

Læs også: Stress-eksperten stresser af på Askø

Motivation og selvtillid

Og der er ingen tvivl hos Rikke om, at den virksomme medicin har været kagebagningen.

– Jeg har altid elsket at bage, men det var en af de ting, jeg aldrig havde tid til, for jeg arbejdede jo altid, siger Rikke.

– Som dagene gik, søgte jeg nye opskrifter og inspiration på nettet, jeg begyndte at se ”Den store bagedyst”, og jeg fulgte med i kageblogs. Efterhånden fyldte bagning hele min hverdag, fra jeg stod op, og til jeg gik i seng, siger Rikke.

Morten kom hjem med masser af komplimenter fra kollegerne, og naboer, venner og familie overøste hende med ros, når de fik del i kagegildet.

– Det gav mig masser af motivation og selvtillid, og min lyst til at fortsætte blev endnu større, siger Rikke, der i dag håber på at kunne finde en levevej i kagebagningen. En af hendes døtre, Emilie, opfordrede hende til at lave en kageblog og fandt på navnet cakeliciouscph.dk.

Se Rikkes kager her

Endnu et slag

I dette forår ramte endnu et slag den lille familie, Morten fik et par blodpropper, heldigvis ikke så store, men nok til, at alle igen måtte tage en dyb indåndning.

I dag er parret dybt taknemlige for, at de begge er kommet sig så fint – og de har tænkt sig at leve op til hans efternavn, som hun også har båret siden brylluppet:

De hedder nemlig Rikke og Morten Rask.

Få endnu flere kageopskrifter her