Sådan får du din hund til at lystre

Lørdag, 7. juli 2018
Af Rolf Andersen. Foto: Lars Bahl/Ritzay Scanpix.
Hvis din hund ikke altid kommer, når du kalder, så frygt ej. Det er ikke så svært at løse. Hundeeksperten Rolf Andersen giver her sine bedste råd.

Kommer din hund ikke, når du kalder, når der er noget, den synes, er mere spændende? Det er ikke så svært at løse.

Alle hunde er faktisk programmeret til at indordne sig i en flok, og i en hundeflok arbejder man sammen. Der er en ledelse, der sørger for, at alle udfører deres del af arbejdet. Det vil en familiehund også meget gerne, hvis den ellers får signaler, den kan forstå fra sin ejer, som jo er eller bør være dens flokleder.

Det handler om at kunne tale ”hundsk”. At sende de signaler, hunden kan forstå. Der findes i mine øjne ikke hunde, der er ulydige fra fødslen, men hvis Pelle ikke kan genkende sin førers signaler og ikke føler sig overbevist om, at den har en stærk leder, der vil beskytte den og være nøglen til alle sjove opgaver, ja, så vil den resignere og efter bedste evne prøve at klare sig selv.

Læs også: Mød Familie Journals hundeklummeskribent: Jeg gør hunde til medspillere

Der skal ske noget sjovt

Omvendt er det ikke muligt at få en rigtig lydig hund med trusler og skældud. Pelle vil ikke være 100 procent i hånd, når distraktionerne opstår, og det kan da godt være, man kan true den til at komme på hjemkald på en kedelig græsplæne, men hvis man med trusler kalder på samme Pelle i parken, når den er efter et egern, vil den helt sikkert ikke komme.

Hvis nu Pelle hele sit liv har erfaret, at der næsten altid sker noget sjovt, når der bliver kaldt på den, vil den komme hver gang. Nu går flokken jo på jagt sammen. Med egern-eksemplet fra før gik vores Pelle på jagt alene.

En hund skal overbevises om, at der er store fordele ved at samarbejde. Måden at gøre det på er egentlig meget simpel. Øv, at der otte ud af ti gange laves noget sjovt, når hunden kommer på hjemkald. Hvis Pelle oplever, at den sættes i snor, hver gang den kommer, er det jo ikke så underligt, at den holder op med at lystre, for det er der jo ikke meget fest over.

Se også: Vis hensyn, så alle kan nyde gåturen - med og uden hund

Skab et team

Prøv at gøre lufteturen til en handlebane, hvor der opstår små opgaver, som Pelle synes, er sjove. Der er altid noget, hunde kan lide. Det kan være at skulle finde en bold i noget buskads, at gå på en træstamme, eller noget helt andet, den har lært. På den måde får hunden brugt sin hjerne og ikke kun sine ben. På denne måde går I tur sammen i stedet for hver for sig. Nu er hund og ejer et team, der er samarbejde, og det er opnået udelukkende ved at efterligne naturen.

Sådan får du en medspiller. 


Læs også: Sådan klarer kæledyret ferien