Sigurd Barret: Børnene er stadig min store inspiration

Mandag, 16. oktober 2023
Af Johan Isbrand
Foto: Gregers Overvad
Det er 25 år siden, Sigurd Barret første gang tonede frem på DR1 i ”Sigurds Bjørnetime”. I den anledning indleder han en række biografkoncerter rundt om i landet og udgiver fire nye bøger. Vi har talt med den flittige entertainer og forfatter.
Sigurd Barret og Bjørnen Bjørn har underholdt store og små i 25 år.
Sigurd Barret og Bjørnen Bjørn har underholdt store og små i 25 år.

Pilfingerdansen, Pandekagesangen og Tryllebjørnene vise. Det er bare tre af de mange børnesange, Sigurd Barret har komponeret og gjort til moderne klassikere i tv-programmet ”Sigurds Bjørnetime”. Og nu har børn og forældre mulighed for at høre eller genhøre flere af de ørehængende sange, når ”Sigurds Bjørnetime – 25 års jubilæumsshow” rammer Nordisk Film Biografer i efteråret.

Hvilket publikum forventer du at se til dine jubilæumskoncerter?

– Nogle af nutidens småbørnsforældre er begyndt at sige til mig, at de selv så mig på tv som børn. Og bedsteforældrene har jo også set programmerne med deres børn og børnebørn. Så jeg forestiller mig, at det bliver en hyggelig familiefest med flere generationer, der alle synger med på sangene. Mange kunstnere bruger børne-tv som et springbræt til en karriere med mere ”voksen” underholdning, men jeg har aldrig givet slip på børnene som mit primære publikum. Og ”Sigurds Bjørnetime” er et trygt univers, som er rart at samles om. Derudover får jeg endelig lejlighed til at bringe Bjørnen Bjørn tilbage. Han har været lagt på hylden i årevis, men jeg har løbende fået forespørgsler på ham.

Hvem inspirerer dig?

– Børnene. Både mine egne og alle dem, jeg møder ude i landet, og som har masser af ønsker til nye emner, jeg kan kaste mig over. I min tv-karrieres spæde start udtalte jeg, at jeg kun ville blive ved så længe, jeg selv havde små børn i huset. Det har jeg så til gengæld haft lige siden!

Mange kunstnere bruger børne-tv som et springbræt til en karriere med mere ”voksen” underholdning, men det behov har Sigurd Barret ikke.
Mange kunstnere bruger børne-tv som et springbræt til en karriere med mere ”voksen” underholdning, men det behov har Sigurd Barret ikke.
Foto: Gregers Overvad

Hvilken kulturoplevelse har gjort indtryk på dig for nylig?

– I maj var jeg i Royal Arena for at se det italienske rockband Måneskin sammen med 17-årige Elli, som jeg er far til. Aldersmæssigt kunne jeg have været far til samtlige tilskuere derude. Men det var en megafed oplevelse, og det var fantastisk at stå midt i mængden og mærke, at jeg gerne måtte være med.

Hvad gør dig glad?

– Familie, solskin, fred, humor og spontane, skøre indfald i hverdagen. Min største glæde er dog at se, at mine børn klarer sig godt. Mange børn og unge har det svært, og mine egne er naturligvis ikke gået helt fri. Så meget desto større er glæden, når de igen er tilbage på sporet.

Hvornår har du sidst grinet?

– Når mine børn gennem tiden har sagt sjove ting, har jeg nedskrevet guldkornene i en kinabog. Og det er et råd, jeg gerne vil give videre til alle andre forældre. En af de seneste ordvekslinger hjemme hos os lød som følger. Heidrun sagde til Maria: ”Fortæl til far, at du har fået en is i dag!” Hvorpå hun kiggede mod mig med ordene: ”Far, må jeg få en is?”

Hvornår har du sidst grædt?

– Jeg var for nylig på køretur i Sverige med mine fem store børn. Normalt har det været mig, der kørte bilen. Men denne gang insisterede de på, at jeg bare skulle sidde på bagsædet og hygge mig. Som de påpegede, havde jeg jo kørt dem hele deres liv. Det rørte mig dybt at mærke deres omsorg og kærlighed.

Sigurd Barrett er far til syv børn i alderen to til 28, og de kan få ham til både at grine og græde.
Sigurd Barrett er far til syv børn i alderen to til 28, og de kan få ham til både at grine og græde.
Foto: GREGERS OVERVAD

Hvad har været højdepunktet i din karriere?

– På en almindelig hverdagsaften holdt jeg foredrag om mit liv i en kirke ved Vejle. Her kom jeg ind på, at jeg var adoptivbarn, men havde haft en opvækst fuld af kærlighed. Efter foredraget betroede en tilhører mig, at det netop denne aften var årsdagen for hendes mands død. De to havde i sin tid sammen valgt at adoptere et barn. Og at høre mig fortælle åbent om min egen oplevelse havde med hendes egne ord været ”den største gave”. Den form for respons gør et stort og varigt indtryk.

Sigurd er en meget arbejdsom herre, der altid har hovedet fyldt med projekter. I forbindelse med jubilæumskoncerterne har han skrevet fire nye børnebøger om Bjørnen Bjørn og produceret 10 splinternye udsendelser, der snart vil kunne ses på YouTube. Til næste år er det desuden hans plan at fortælle, synge og spille om den danske grundlov for de større børn.