Socialhund hjælper Sara

Mandag, 13. juli 2009
af Redaktion
Sara Wieben lider af angst, og kontakt med andre falder hende svært. Men cairnterrieren Ginni er Saras socialhund og gåturene med hende giver den 17-årige pige mod på livet.
Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

Sara Wieben er en pige, der gør store fremskridt. Hun har netop for første gang taget toget alene. Det vil sige: Ikke helt alene. Med sig havde hun nemlig en firbenet følgesvend, som de sidste ni måneder har været et holdepunkt og en trofast støtte for hende i en række af dagligdagens situationer. Navnet er Ginni, og hun er en charmerende cairnterrier på knap et år. Men hvad er i grunden den unge piges problem? - Når jeg sidder i en bus, kan jeg blive bange for, at jeg ikke selv kan sige stop og komme af, når jeg skal. Det samme med toget. Man kan jo ikke bare standse et tog, når man vil, siger hun.

Skræmmende oplevelse som femårig
Saras angst har efter al sandsynlighed rod i en skræmmende oplevelse, hun havde som femårig. Da var hun nemlig på udflugt med børnehaven, og da det var tid at vende næsen hjem, blev hun slet og ret glemt. For Saras vedkommende har den oplevelse sat sig dybe spor. - En dag kom jeg tidligere hjem fra skole, end jeg plejer, og kunne ikke forstå, hvorfor bussen havde sat mig af på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen hjemme. Jeg blev virkelig bange, husker Sara, som det sidste halve år har gået i kognitiv terapi for at få angsten under kontrol.

Foto: Torkel Dyrting
En glad Sara med mor og far, tvillingsøsteren Anna og ikke mindst hendes firbenede ven Ginni

Terapi hjælper
Hun har det med at forestille sig de værst tænkelige situationer. Og her har terapien været til hjælp med små træningsopgaver, der har gjort hende bedre til at skelne fantasi fra virkelighed. Saras mor er oprindelig pædagog, men sagde for et år siden sit job op for at yde datteren maksimal støtte. Gennem kommunen har Sara endvidere fået en støttekontaktperson, der sørger for, at hun jævnligt får chancen for at komme i biografen eller ud at bowle i selskab med jævnaldrende. Netop venner har det i sagens natur været småt med.

Hunden giver succesoplevelser
Ideen om en hund til Sara kom fra nogle af familiens venner, som selv har hund, og som foreslog dem at kontakte Alpha Hundeadfærdscenter for at få hjælp til at finde den helt rigtige socialhund til Sara. En socialhund er nemlig andet og mere end rart selskab og tryghed i hverdagen: Ideen er, at ejeren gennem træning og arbejde med hunden får nogle succesoplevelser, der forplanter sig til alle områder af livet i form af selvtillid, glæde og mental styrke.
- Jeg går til træning med Ginni en gang om ugen, fortæller Sara, som ikke er i tvivl om sine ønsker for fremtiden, når det gælder arbejde: - Jeg vil have noget med dyr at gøre. Gerne hunde, siger hun.

Af Johan Isbrand

Hunde til ethvert behov

Alpha Hundeadfærdscenter har i et par år uddannet social- og servicehunde til mennesker, der pga. sygdom, handicap eller andre vanskeligheder har brug for sådanne. Hundens ejer er inddraget i hele den proces, det er at træne og uddanne en hund fra legesyg hvalp til voksen social- eller servicehund, som nøjagtigt er tilpasset den pågældende persons særlige behov. Læs mere om Alpha Hundeadfærdscenter på alpha-center.dk.

Læs også:
Videre efter depression
Pensionist som 22-årig - nej tak!