Videre efter depression

Mandag, 2. marts 2009
af Claus Gjedsig, Foto: Henrik Bjerg
Fra at være en sprælsk pige med masser af mod på livet, blev Nanna Johansen fra Århus angst og isolerede sig med sine sorte tanker. Men hendes mor og hendes dyr har hjulpet hende videre.

Pludselig slog livet en stor og meget voldsom kolbøtte for den nu 22-årige Nanna Johansen fra Søften ved Århus. Hun fik en dyb depression, som har sat voldsomme spor i hendes unge liv. Men nu er hun igen på vej ud ad livets landevej, godt hjulpet af specielt sin mor og sine mange dyr.

Dyrene har gjort det lettere
- Mor har altid været der. Det er jeg hende dybt taknemmelig for, siger hun. Men havde jeg ikke haft mine mange dyr, tror jeg ikke, jeg var nået så langt, som jeg er i dag, siger Nanna. Nanna besluttede da også tidligt, at hun ville være dyrlæge, når hun blev stor. Men inden da ville hun have en uddannelse inden for landbruget.

Mange dårlige oplevelser
- Det var i et par af mine praktikophold, det begyndte at gå galt, fortæller hun. - Jeg arbejdede virkelig hårdt og havde det f.eks. svært ved at slå forkomne smågrise ihjel. Jeg var blevet gravid, men fik en abort og gjorde det forbi med kæresten. Og så mistede jeg fire af mine seks heste inden for halvandet år. Det var en masse negative oplevelser, jeg havde svært ved at tackle, fortsætter Nanna.

Fik hjælp til hverdagen
Nanna kom i medicinsk behandling, og fra oktober sidste år og frem til marts i år lå hun i sengen det meste af tiden. - Mit liv var simpelt hen gået i stå. Men det blev det lavet om på, da jeg fik kontakt til Joy McPhillips fra Værestedet i Hinnerup. Hun lavede små sedler til mig om, hvad jeg skulle huske. Jeg var nødt til at starte mit liv helt forfra, fortæller Nanna.

Vil fortsætte uddannelsen
Efterhånden, som Nanna fik det bedre, fik hun overskud til igen at være sammen med hestene, kaninerne, hamsterne og alle de andre dyr. Og så har Nanna fået en sød kæreste, Michael. - Jeg føler små fremskridt hver dag og er fantastisk glad for, at jeg er nået så langt. Jeg regner med, at jeg på et tidspunkt fortsætter min landbrugsuddannelse, og at jeg kommer til at stifte familie med Michael, siger Nanna. - Det er den helt store drøm.

Af Claus Gjedsig

LÆS OGSÅ:

Svigtet af systemet
Ingen lykkefølelser