To søstre vil afskaffe tabu

Mandag, 8. november 2010
af Redaktionen
Søstrene Josina og Josephine Bergsøe er stolte over deres eget mod til pilskaldede at gå ud i verden for at vise, at man hverken skal skamme sig over eller skjule, at man er syg

Da søstrene Josephine og Josina Bergsøe med en måneds mellemrum begge fik konstateret brystkræft, opdagede de, at omgivelserne helst så, at kvinder forsøger at skjule deres sygdom ved hjælp af både proteser og parykker. Men det var de ikke indstillet på

Hårtab er en…

…bivirkning ved kemoterapi og indtræder normalt en-to uger efter, at behandlingen er startet, hos nogle patienter allerede efter få dage. Hårtabet kan variere fra en let udtynding af håret til fuldstændig skaldethed. Der er stor sandsynlighed for, at håret kommer igen, når kemoterapien er afsluttet. Er du kræftpatient og taber håret som følge af din kræftbehandling, har du ret til at få betalt en paryk via hospitalet. På cancer.dk kan du læse mere om hårtab og kræftbehandling.

Noget tyggegummi-agtigt
43-årige Josina Bergsøe opdagede tidligere i år en knude i sit bryst. - En dag efter badet, da jeg var i gang med at smøre mig ind i fugtighedscreme, fornemmede jeg pludselig et eller andet tyggegummiagtigt i det ene bryst. Jeg bad min mand, Søren, om at mærke efter, og også han syntes, det føltes lidt underligt. Josina var ikke opsat på at gå til lægen for at få sagen nærmere undersøgt, men Søren pressede hende. Han vidste, at Josinas mor blev opereret for brystkræft, da hun var 45 år.

Manden blev bange
Undersøgelserne viste tydeligt, at den frygtede sygdom ramte Josina. Det betød at også Josinas storesøster, Josephine, måtte til lægen. To dage efter sad Josinas storesøster, Josephine, sammen med sin mand, Lasse, hos lægen, som intet unormalt kunne mærke i Josephines bryster, men en efterfølgende ultralydsundersøgelse afslørede en knude, som viste sig at være ondartet. Hun kørte hjem og fortalte sin mand og to børn, hvad der var sket. - Min mand blev bange, men børnene tog det pænt.

Pilskaldede ud i verden
- Vi opdagede ret hurtigt, at kvinder med brystkræft nærmest bliver tvunget til at skjule, at de er syge, siger Josina. Det faktum, at man ud over at være syg også skulle gemme sig og skjule, at man er syg, provokerede begge søstrene i en grad, så de besluttede at gøre oprør. Josina og Josephine bestemte sig for at gå ud i verden, selv om de er pilskaldede. - Vi har begge altid plejet os selv, og det fortsætter vi med, også selv om vi er syge. Vi tager lækkert tøj på, lægger en god makeup, barberer hovedet, så det skinner. Og så kan de bare komme an!

Læs også:


Jane Aamund:
Jeg leger mig
fri for smerter

Jane Aamund:
Jeg leger mig
fri for smerter

På toppen
efter
brystkræft