SOS! Her er redningen til kuldsejlet strikketøj

Torsdag, 1. december 2016
af Caroline Wigdal
Et stort strikkeprojekt skal indsamle og skabe mening for det strikketøj, som er strandet og aldrig blev færdigt.

Har du også et par kuldsejlede strikkeprojekter liggende? ”KULDSEJLINGER” er et projekt, som går ud på at samle det strikketøj ind, som ligger rundt omkring i de danske hjem. Kvinden bag det store crowd-knitting projekt er Sisse Fog Odgaard på 48 år. Hun tekstilkunstner og bor i Nærum. Sit værksted har hun i Raadvad.

– Jeg vil gerne sætte fokus på, at ting, der umiddelbart virker mislykkede, faktisk kan bruges til noget, hvis de bliver sat ind i en ny kontekst. Derudover vil jeg gerne slå et slag for at skille os af med "gammelt møg". Det giver en helt utrolig god energi at komme af med sine kuldsejlinger, og man får plads til at gå i gang med nye projekter, siger Sisse.

Læs også: Strikket hue til alle i den kolde tid

150 kilo garn

Sisse arbejder ihærdigt på at samle kuldsejlet strikketøj ind. Hun skal samle 150 kilo garn ind og har regnet sig frem til, at det er omkring tre kilo for hver forretning. – Med hjælp fra Facebook og garnforretninger landet over indsamler jeg kuldsejlet strikketøj resten af 2016. Det kan være noget strikketøj, der er endt forladt i en pose og aldrig er blevet færdiggjort, siger hun.

Læs også: Strik med nordiskse mønstre

Morsekode af garn

Det indsamlede strikketøj skal bruges til en udstilling til Fanø Strikkefestival i september 2017. – Og forhåbentlig også andre steder, siger Sisse.

Ud af de 150 kilo vil hun skabe et kunstværk. På Fanø Strand vil Sisse beklæde nogle kasserede redningsflåderm i det indsamlede strik. Kunstværket skal vise denne morsekode: ”. . . - - - . . . ”, som betyder ”SOS”. - Der skal først ligge tre runde redningsflåder, derefter tre streger i form af tre gange to redningstønder, og til sidst tre runde redningsflåder igen. Så står der SOS, forklarer Sisse.

Sisse har en aftale med firmaet ”Viking life-saving Equipment” fra Esbjerg, som har lovet hende nogle kasserede redningsflåder. Flere end 50 garnforretninger er opsamlingssted for kuldsejlet strikketøj ind til 2017. Listen over afleveringssteder kan man finde på Sisses hjemmeside: www.sissefogodgaard.dk

Læs også: Søde juletøfler med fine stjerner - sådan kan du strikke dem

Strik en skygge

Projektet kan følges på Facebooksiden ”KULDSEJLINGER”. Der kan man også se, at Sisse i onsdags var på kunstmuseet ARoS i Aarhus for at fortælle om kuldsejlinger for 80 strikkeglade gæster. På ARoS lavede Sisse en pop up-udgave af sit første crowd-knitting-projekt: "Strik en skygge", og udstillingen varede tre timer.

"Strik en skygge" kan også opleves i Sisses værksted til Rådvad Julemarked den 3. og 4. december klokken 11 til 17. Der vil tekstilkunstneren Sisse også fortælle om ”KULDSEJLINGER”.

Læs også: Sweater med løst halsrør

Lad os løfte i flok

Sisse har en baggrund som teaterskrædder på Det Kongelige Teater. Hun har arbejdet nogle år i Cairo som kvalitetskontrollør på en strikkefabrik, og så har hun været hjemmegående i en årrække.

– Nu er jeg så sprunget ud som tekstilkunstner og er i gang med nummer to crowd-knitting projekt, fordi jeg synes, det gør noget særligt, når vi løfter i fælles flok. Vi kan så meget mere sammen, slår Sisse fast.