Store vægttab: Martin tabte 27 kilo fedt

Onsdag, 14. november 2018
af Mai Christensen. Foto: Henrik Bjerg
For to år siden sagde 40-årige Martin Sivesgaards krop fra efter at have stået mål med usund livsstil, søvnproblemer og hjertebanken. Vægten viste knap 100 kilo, da han var ved at blive ramt af en blodprop. Dét blev startskuddet til et stort vægttab, og nu er han også med i konkurrencen om at blive Årets Taber.
Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?

Nogle gange giver livet én et vink med en vognstang, der ikke er til at misforstå. Dét kan mu­rermester Martin Sivesgaard fra Hjørring skrive under på. En lun forårsdag i 2016 blev dagen, hvor hans krop sagde fra efter års manglende motion og lidt for store portioner mad: Med beg­ge hænder på rattet, konen Mette på passagersædet og parrets fire børn på bagsædet var planen, at familien skulle i Fårup Sommer­land. Men dagen kom ikke til at handle om rutsjebaneture, soft­ice og familiehygge som plan­lagt, for Martin blev ramt af en blodprop, som han sad der i bilen omgivet af sin familie.

– Jeg havde kigget grundigt på mig selv i spejlet adskillige gan­ge og vidste godt, at det ikke lige­frem så godt ud, det jeg så. Men det gik virkelig op for mig den weekend, hvor skidt det stod til. Der fik jeg det decideret dårligt. Virkelig dårligt, fortæller 40-åri­ge Martin og kigger på sin hustru Mette, der sidder ved hans side ligesom den dag i bilen.

Store vægttab: Hvem bliver Årets taber 2018?

Stort vægttab var nødvendigt

Selv om han aldrig rigtig hav­de fortalt hende, hvordan han egentlig havde det, havde hun længe været bekymret for sin mand, der trods sin unge alder både kunne tjekke forhøjet blod­tryk og hjertebanken af på symp­tomlisten.

– Efterfølgende gik jeg til lægen, hvor jeg blev scannet, og de fandt ud af, at der havde væ­ret en lille blodprop undervejs.

– Jeg skulle så gå med et blod­tryksapparat, som jeg også sov med. Det var oppe på 225 (et nor­malt blodtryk er på maks 140, red.). Jeg kunne også have svært ved at sove om natten, for det hy­lede nærmest for ørerne, og om morgenen havde jeg halsbrand. Jeg var virkelig skidt tilpas og kunne stå og kaste op ude i hæk­ken, inden jeg skulle på arbejde.

Martin ryster på hovedet. Med en vægt, der dengang var nået op på 98 kilo og en højde på 169 cen­timeter, var Martins bmi tæt på de 35. Eller på godt dansk: Han var endt i kategorien ”fed”. Oplevel­sen i bilen den dag sammen med familien fik ham til at ændre sit liv. Tanken om, at han var ved at miste alt det, han elskede, gjor­de udslaget: Hans kone og børn skulle have den sunde og raske far, de fortjente.

– Nu skal der ske noget. Nu skal det vendes om, tænkte jeg, fortæller Martin. Kort og kontant.

Store vægttab: Se, hvem der blev Årets Taber i 2017

En farlig cocktail

Når Martin fortæller om tiden, før han lagde sit liv om, ryster han jævnligt på hovedet. Kon-trasten til det liv, han og fami­lien lever nu, er til at føle på: Hvor han i dag både styrke- og løbetræner flere gange om ugen, sad han før ned og kørte til det meste. Som ejer af et murerfir­ma blev skrivebordsarbejdet et tveægget sværd, der på den ene side var nødvendigt for at få fir­maet til at køre, men som samti­dig blev genvejen til flere kilo på sidebenene.

– Jeg var kommet til at sidde på kontor efter at have været ud­førende håndværker og aktiv. Det er jo en klassiker, og når man så spiser den samme mængde mad og ikke bevæger sig fysisk, så ta­ger man på, fortæller Martin, der hver dag tog turen fra hjemmet til kontoret og retur igen – blot for at gå omkuld på sofaen efter madlavning og putning. Energi­en rakte ikke til andet, og flere og flere kilo sneg sig på.

– Tidligere tænkte jeg aldrig over, hvad jeg spiste, for jeg var jo aktiv og dyrkede sport. Men så blev jeg selvstændig og hav­de nok at se til, og så var det, der blev skåret til side.

Dét er anderledes nu. Martin ved, at han ikke kommer ud ad døren igen for at dyrke sport, hvis han først er kommet hjem fra ar­bejde. Derfor sørger han altid for at træne før arbejde eller i sin frokostpause – på den måde har han stadig tid sammen med familien.

– Man kan væ­re nok så struktu­reret på sit arbej­de, men når man kommer hjem til sit helle, så falder man bare sammen. Så er det svært at komme i gang med noget, siger han.

Når Martin i dag kigger på ældre bil­leder af sig selv, kan han ikke kende man­den med de store run­de kinder og den blø­de mave. Den fysik står da også i skarp kontrast til hans nu veltrænede krop og mar­kerede kindben.

– Jeg skulle lige have nogen til at hjælpe mig, for jeg havde aldrig været i et træningscenter i mit liv, fortæller Martin, der hy­rede en personlig træner, som lige siden har været med på side­linjen. Havde han stået alene med løbebånd, håndvægte og livsstil-ændring var det aldrig gået.

Se alle kandidaterne til titlen som Årets Taber i galleriet herunder

Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?

Væk med forbud

Hjemme hos familien Sivesgaard er forbudt ikke et ord, man bru­ger. Børnene skal selvfølgelig ha­ve deres fredagsslik, og Martin vil heller ikke undvære sin gode vin. Forskellen er bare, at de sø­de eller fede sager kun kommer på bordet i weekenden, for hvis man drikker et glas vin hver af­ten, når der skal laves mad, går det galt, fortæller murermesteren.

– Vi spiser egentlig mange af de samme ting, som vi gjorde før. Forskellen er bare, at nu er grønt­sagerne i fokus. Før kunne vi sag­tens både have hvid pasta eller ris, brød og så en form for sovs til et måltid. Jeg har oplevet, at det går rigtig hurtigt, når man skæ­rer kulhydrater fra (findes bl.a. i brød og pasta, red.).

I det store hus i Hjørring hæn­ger fire skifterammer med børne­billeder på række. Det er parrets fire børn: tre fælles og Martins store pige fra et tidligere forhold. Børnene har altid fyldt og været det vigtigste i Martins liv, og nu kan han lettere spille fodbold med dem uden at tabe pusten, og energien til at lege med dem efter arbejde er også vendt tilba­ge. Og den energi er nok i vir­keligheden det bedste, vægttabet har medført.

– Alt er blevet lettere, og jeg har fået meget mere energi og overskud. Jeg ved ikke, om bør­nene kan mærke en forskel, men det kan jeg i hvert fald, siger han og kigger på sin kone, der kvit­terer med et smil.

De to er begyndt at løbe sam­men, og da Martin i foråret skulle løbe maraton i København, fulg­te familien naturligvis med. Med campingvognen bag bilen, for fa­milien er sammen om det her.

– Det er fantastisk, at de støt­ter op. Børnene er stadig ikke helt klar på at komme med ud og løbe, men mon ikke det kommer på et tidspunkt, siger Martin og smiler, så to æblekinder kommer til syne. De er alligevel ikke helt væk.

Vind en rejse med Beach Tours

Vinderen af titlen som Årets Taber belønnes med et rejsegavekort på 15.000 kr. til Beach Tours.
Vinderen får en dejlig ferie ved en af Middelhavets smukke strande – det kan være til Costa Bravo, Mallorca, Kreta eller et af de mange andre solrige rejsemål hos Beach Tours. Læs mere her

Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?