Store vægttab: Mor og datter tabte over 100 kilo

Onsdag, 11. april 2018
Onsdag, 11. april 2018 - 9:00 - af: Helle Lyngbo, Foto: Henrik Bjerg.
51-årige Marianne Lehrmann har lært sin datter at elske sig selv. Det betød desværre også, at 28-årige Sandie ikke så, hvor overvægtig hun var blevet – ligesom Marianne ikke bed mærke i sine egne 152 kilo. Nu har de sat sig for at bryde ”den sociale arv”, og de har allerede leveret store vægttab. Og så er de 
kandidater til konkurrencen om at blive Årets Taber.
Store vægttab: Marianne og Sandie tabte over 100 kilo

Der er nogle, der spiser slik med skam på og chips med skyld på. Og guffer Mars-baren i bilen, så ingen ser det. Det slags kunne Marianne og Sandie, mor og datter fra Aarhus-egnen, aldrig drømme om. Hjemme hos dem lå gufbjerget altid frit fremme, og var der noget tilbage til næste dag, var det fint. Men det var nu mest teoretisk.

– I vores familie har store mængder slik altid været tilladt. Vi har også altid spist meget til måltiderne, alle tog gerne to-tre gange af maden. Jeg kunne heller aldrig finde på at nøjes med at nippe til maden, når jeg var ude, siger Sandie Vandbæk, 28.

Hun taler i datid, for nu har mor og datter besluttet, at den sociale arv skal brydes. Og vel at mærke forblive brudt. Sandies børn, Frej og Siff, skal have en mormor, der kan bygge med Lego nede på gulvet – og komme op igen. De skal vide, at motion ikke er et mystisk fænomen, som foregår i andre familier. Mor og mormor kan faktisk både cykle, gå langt og knokle på en airbike.

Læs også: Store vægttab: Mette tabte 45 kilo og fik styr på angsten

Da Marianne var størst, vejede hun 152 kilo og kom aldrig på førstesalen i huset i Sabro, hvor hendes mand, Steen, ellers var i gang med at bygge den fedeste hjemmebar.

– Jeg gad da ikke gå op ad trapperne, indrømmer Marianne Lehrmann, 51, helt uden forsøg på at pakke det ind.

Læs også: Skal du være Årets Taber 2018?

Store vægttab i vente

Sandies maksimumvægt var 136, og den eneste sport, hun kunne finde på at dyrke, var banko. Gerne sammen med både mor og mormor, for det er sådan en familie, de er. Sammentømrede og glade for hinanden og for det gode liv.

Men en dag, hvor Marianne var irriteret over, at hun blev forpustet bare af at tage en tallerken ned fra øverste hylde i køkkenskabet, brokkede hun sig alligevel lidt over sin ekstra ”bagage”, da hun talte i telefon med datteren, der bor blot 14 kilometer længere mod nord i Hadsten. Sandie var også træt af kiloene. Hun lider af psoriasisgigt, og overvægt gør det ikke nemmere.

– Tilfældet ville, at der tre timer efter lå en mail i min indbakke, hvoraf det fremgik, at TV3 søgte deltagere til programmet ”Den store vægtkamp”, siger Sandie.

Det endte med, at begge d’damer kom med i tv-udsendelsen – og røg ud igen efter tre uger:

– Det var det bedste, der kunne ske. For det var alt for stressende at være med. Vi havde aldrig tabt os så meget, hvis vi var fortsat i tv-vægtkampen, siger de samstemmende.

Men de få ugers medvirken var nok til, at mor og datter nu havde fået næsen i sporet – og de er blevet så optaget af livsstilsændringen, at de siden foråret 2017 har tabt sig henholdsvis 36 og 32 kilo. Og i forhold til da de var allerstørst, er vægttabene henholdsvis 68 og 46 kilo. Mens de var med i tv-programmet, havde de en diætist ved deres side, og efterfølgende har de selv betalt for diætisthjælp hver måned.

De vil begge gerne tabe sig lidt mere, men hillemænd, en forandring, der er sket. Det er som at se to nye mennesker, hvor kun de glade øjne går igen.

Slut med at nøde

Før deltes de om chipsposerne og lagkagerne, i dag er det tøjet, de er fælles om (læs: Sandie betragter Mariannes klædeskab som en udbygning af sit eget).

– Mor har sådan en god smag, siger hun fedtende og slår smut med øjnene over mod Marianne. Og mor smiler overbærende, for helt ærligt, det er da en fest, at ens slanke datter kan dele tøj med én…

Det der med at dele er i det hele taget et vigtigt budskab, for Marianne slår fast, at det er alt for hård en kamp, hvis man skal i gang med så stort et vægttab alene:

– Man er nødt til at have en makker, og Sandie og jeg har været gode til at hjælpe hinanden. Hvis den ene er sløv i det, trækker den anden op. Og ugen efter er det omvendt, siger Marianne.

– Vi har også kunnet gå lidt hårdt til hinanden, når der var brug for det. I begyndelsen snød mor – hun spiste mindre, end hun skulle, og det gav bagslag, fordi hun ikke havde kræfter til at træne. Der fik jeg talt med store bogstaver til hende, siger Sandie, der omvendt fik hjælp af mor til at finde mellemvejen, da hun i begyndelsen overtrænede.

– Det er vigtigt at finde et niveau, der kan vare resten af livet. For vi ved jo godt, at vi aldrig nogensinde skal tilbage til slikdyngerne og vores gamle livsstil, siger Marianne, der nu også har aflagt sig sin gamle vane med at nøde svigersønnen til liiige at tage det sidste af flødesovsen.

Store vægttab: Mor og datter er kandidater til Årets Taber 2018

Måske har du gennemgået et flot vægttab - eller også kender du én, der har? Så er der en chance for at blive Årets Taber 2018 og vinde et rejsegavekort på 15.000 kr. fra Beach Tours

Se hvilke kandidater Marianne og Sandie foreløbig er oppe imod:

Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?