Tabte 72 kg efter fedmeoperation

Mandag, 25. maj 2009
af Redaktion
72 kilo lettere ser verden anderledes ud for Henrik Kjærulf. Men det var ikke uden problemer at nå dertil
Foto: Henrik Bjerg
Foto: Henrik Bjerg

Når den 45-årige bagermester Henrik Kjærulf ser sig i spejlet hjemme i villaen i Neder Randlev uden for Odder, ser han en helt anden mand end i september sidste år. Manden i spejlet er kortklippet, og hans øjne brune. Han er høj - hele to meter og 12 centimeter. Og så er han slank. Meget slank. Og det er nyt.

Fedmeoperation i udlandet
I september sidste år valgte Henrik med støtte fra sin kone Helle, at tage hånd om sit eget liv på den måde, som han fandt, var bedst for ham. Han købte sig til en fedmeoperation i udlandet. Det betød, at hans liv i den grad blev forandret.

Spiste hele kagen
Henrik har altid syntes om et godt måltid mad, men hans forhold til mad strakte sig videre end det. Han spiste ikke bare et stykke lagkage eller to. Nej, han snuppede hele kagen, nu han var i gang. Og naturligvis blev han tykkere og tykkere.

185 kilo
Henrik fortsatte med at tage på. Vel tabte han sig en gang imellem. Men altid tog han det hele og lidt til på igen. Inden han mødte Helle, havde han været på diverse pulverkure, men det ville hun ikke være med til. Der skulle ordentlig mad til, og hun lavede det gerne til ham. Og Henrik kæmpede og prøvede at spinne og løbe sig fra kiloene. Men lige lidt hjalp det: Efterhånden vejede han 185 kilo og var derfor for tung til en fedmeoperation.

Kirugirejser Danmark
En septemberdag sidste år, kom en af parrets faste kunder ind i butikken. Henrik havde ikke set hende i lang tid, men hun var adskillige kilo lettere. Hun fortalte, at hun havde været med Kirurgirejser Danmark i Belgien og havde fået gjort maven mindre. Her var ingen krav om at tabe sig først.

Af sted til Belgien
Et kvarter efter den nyhed havde Henrik lånt pengene til operationen, 75.000 kr., i banken. Og i Belgien fik han endelig en såkaldt gastric bypass. Operationen er anderledes, end den man får herhjemme, og det er en af årsagerne til Henriks meget hurtige vægttab, hele 72 kilo har han tabt sig.

Vil være der for familien
Når man spørger Henrik, hvordan det er at tabe sig så meget så hurtigt lyder svaret: - Det ved jeg ikke noget om. Det er ikke gået op for mig endnu. Jeg glæder mig bare til sommer, når vi skal af sted med campingvognen. Så kan jeg være mere for min familie end før.

Hvis du vil vide mere om gastric bypass i udlandet, så besøg Kirurgirejser Danmarks hjemmeside

Af Jeannette Refstrup

FEDME OG OVERVÆGT

Ifølge Sundhedsstyrelsen er forekomsten af overvægt i Danmark steget med 75 procent siden 1987. Det er især blandt de yngste og personer med kortere eller ingen uddannelse, stigningen er sket. I 2006 var 30 til 40 procent af alle voksne overvægtige. Det svarer til 1,3 mio. danskere. Af dem var 10-13 procent - 400.000 - svært overvægtige. Ifølge Sundhedsstyrelsen er fedmekirurgi den eneste behandling af svær overvægt, som har dokumenteret, længerevarende effekt. Men der er store både kort- og langsigtede komplikationer ved operationen.

Læs også:
Fra overvægtig til fotomodel