Tore er spillemand for de ældre

Søndag, 7. april 2013
af Johan Isbrand / Foto ogfilm: Birger Storm
Efter tre årtier i rockens tjeneste har musikeren Tore Eg fået fuldtidsjob – og et nyt publikum: På to plejecentre og et demenscenter i Brønshøj underholder han beboerne med sange, der vækker minder og følelser. Se den skønne video i bunden af artiklen...
Den glade spillemand Tore Eg
Den glade spillemand Tore Eg

Demente medborgere formulerer sig af gode grunde ikke altid helt præcist. Når musikeren Tore Eg sætter sig til rette i et hjørne med sin guitar og gør sig klar til at sprede livsglæde med et broget udvalg af populære klassikere, kan man således kun gisne om den dybere mening, når en bestemt, ældre kvinde gang på gang møder ham med samme kortfattede kommentar: "Tingelingelater".

SE OGSÅ: Den skønne video i bunden af artiklen fra en af Tores optrædener.

- Når jeg så rent faktisk spiller "Tingelingelater", bliver hun meget opmærksom. Den sang tænder et eller andet. Samme dame har det ellers tydeligt svært med, at ordene i sangene ikke altid stemmer overens med det, hun ser omkring sig. Når jeg eksempelvis synger, at "om lidt er kaffen klar", plejer hun at udbryde: "Du er fuld af løgn!", smiler 47-årige Tore, der er ansat som "spillemand" på fuldtid på plejecentrene Lærkebo og Poppelbo samt demenscentret Pilehuset i Brønshøj.

LÆS OGSÅ: Jazz-sangerinden Lene Riebau har vundet priser i USA - hør hendes musik her...

Musik med minder

Repertoiret er først og fremmest evergreens, slagere og guld fra den danske sangskat. Alt det, beboerne som oftest husker fra andre perioder af deres liv.

- Jeg bruger ikke forstærker og mikrofon, så det har ikke karakter af koncert. Når jeg spiller, deltager alle i den udstrækning, de formår. Folk kan være trætte, men der går aldrig lang tid, før de begynder at synge med - enten højt eller inde i sig selv - eller slet og ret sidder og mindes. Man kan læse meget ud af deres ansigter, fortæller Tore.

Fra rockmusiker til rocket spillemand

Han har været professionel rockmusiker hele sit voksne liv. Efter en periode som arbejdsløs fik han imidlertid i 2011 et job med løntilskud på Pilehuset. Musikterapeut, lød hans titel, uden at det var klart defineret, hvad der lå i udtrykket. Den garvede musiker var dog ikke sen til at få fyldt indhold på. Og når han dukkede op med guitaren ved hånden og spillede og sang for og med de ældre, var det ikke blot til deres åbenlyse glæde, men også til både de pårørende og personalets. Og lidt rock bliver der da også stadig plads til.

TEST DIG SELV: Hvor godt kender du Elvis?

- Der var en ældre dame med en masse fine smykker på, der altid var småfornærmet over det "pensionistmusik", jeg spillede, og endog kunne finde på at forlade lokalet, når jeg gik i gang. Jeg grublede over, hvordan jeg kunne fange hendes interesse, og en dag spurgte jeg hende, hvad hun ville høre. "Syrerock", lød svaret. Andet sagde hun ikke. Og så måtte jeg jo prøve mig lidt frem. I dag ved jeg, at hvis bare jeg spiller noget af Bob Dylan eller Rolling Stones, er hun glad og tilfreds, griner Tore.

Musikkens nye betydning

I dag er Tore fuldtidsansat som spillemand på plejecentrene.

- Jobbet har gjort, at jeg har genopdaget den betydning, musik kan have for mennesker. Det er noget helt andet end at underholde forkælede gymnasieelever, der har en masse forventninger til god lyd og sceneshow. Her kan man skabe ren glæde ved simpelthen at være til stede med sin stemme og sin guitar.

SE OGSÅ: Bag country-gruppen Straw er en hel familie. Hør deres skønne harmoni lige her...

Se den skønne video fra en af Tores optrædener her: