Toves angorakaniner har det godt

Onsdag, 26. august 2015
af Caroline Grønne Wigdal, Foto ogfilm: Søren Lamberth
De seneste år har flere videoer på nettet vist angorakaniner, som er blevet mishandlet og på en pinefuld måde har fået revet pelsen af. Det er så langt fra den kærlige behandling, som Tove giver sine kaniner.
Tove avler angorakaniner

På Bakkegaarden i Grenaa er angorakaninerne ikke bare dyr, hvis pels der kan tjenes gode penge på.

– Vi behandler vores angorakaniner godt, siger Tove på en måde, så man ikke er i tvivl om, at hun mener det, mens angorakaninen med store øreduske og kindskæg sover trygt i hendes arme.

Se også: Vil du selv hækle noget med uld fra angorakaniner, så se opskriften på denne herlige hætte

Fra to til 60 angorakaniner

Angorakaniner er en hobby, som for Tove begyndte dengang, et af hendes i alt seks børn for mange år siden fik to kaniner foræret. De to kaniner blev hurtigt til lidt flere og lidt flere, og da hun stoppede med at arbejde som sygeplejerske og gik på pension, fik hun endnu mere tid til angorakaninerne. Så hun begyndte at dyrke den bløde og værdifulde angorapels.

– Jeg bruger angoraulden til at sy, filte og strikke med, og så sælger jeg de færdige produkter på markeder eller på nettet. Jeg laver mest sweatre og pelshuer, som ulden er god til, fordi den er 10 gange varmere end almindelig uld, siger hun.

Læs også: Anja er specialist i giraffer

Pinefuld video

I dag er der på Bakkegaarden en hel angorakanin-stald med hvide, sorte, brune og blå angorakaniner. Og der er et værksted, hvor angorakaninerne bliver klippet med saks eller maskine, og ulden spindes på en spinderok til fine produkter.

Tove er sekretær i Dansk Angora. Antallet af medlemmer er faldet siden 1980’erne, og der er i dag kun få avlere af angorakaniner i Danmark. Tallet er faldet, fordi det er svært for avlerne at komme af med ulden, da der har været meget negativ opmærksomhed omkring angorakaninerne. Især videoer på nettet, som viser, hvordan angorakaniner rundtomkring i verden pinefuldt bliver plukket, har sat en stopper for salget.

– Det er en skam, at så mange i dag vælger et fantastisk produkt fra, siger Tove. Men hun er også selv virkelig rystet over en video fra Kina af lidende angorakaniner, som hun i 2013 så på nettet.

Læs også: Anny er gået i hundene

– Det var frygteligt at se den video. Jeg får det så dårligt, når jeg tænker på, hvordan angorakaninerne skreg af smerte. Jeg ville ønske, jeg ikke havde set den, siger hun. Efter barske billeder af blødende angorakaniner på nettet og i medierne, har mange boykottet angorauld, og salget er faldet med det samme.

Se filmen om Toves angorakaniner:

Angorakaniner som hobby

Men selv om der er meget negativ omtale af angora-avlere, vil Tove på Bakkegaarden og medlemmerne i Dansk Angora ikke opgive hobbyen. For dem er det vigtigt at vise, at angorakaninerne bliver avlet og klippet under ordnede forhold. Det gør hun sig umage med, selv om der ingen penge er at tjene på det kæmpestore stykke arbejde, som hun lægger i kaninavlen. Men heldigvis gør hun det ikke for at tjene penge, men mest af alt, fordi hun synes, det er sjovt og spændende.

Læs også: Ingen hunde skal lide nød

Læs i denne uges Familie Journal

Bladet er på gaden mandag den 24. august 2015

  • Sådan er det at være angoraavler i Danmark
  • Hvad gør Tove med ulden
  • Hvordan behandler Tove kaninerne godt