Kære Puk
De har trukket sig fra min kræftsyge datter
"Har du hørt om den lille tabel", spurgte Leif Petersen, og da svaret så var et blankt nej, så vidste han, at det måske godt kunne blive en lang vej, inden knægten var helt med på det med at læse og regne. Mange af eleverne har ikke haft de bedste oplevelser i folkeskolen, men derfor kan man jo godt drømme om at blive mekaniker eller murer eller noget andet. Bare et arbejde, hvor der er brug for et ungt menneske.
Samtidig kan det også ske, at der går nogle mennesker rundt og pludselig kan kalde sig seniorer. De kunne bruge deres tid på golf eller børnebørn, men inderst inde har de en hemmelig drøm om, at der måske er nogen, der kunne have brug for lige præcis deres evner - og somme tider går det hele op i en højere enhed, som det har gjort på Erhvervsskolen Selandia CEU i Slagelse.
Dygtige unge
To af disse seniorer er Leif på 65 og Per på 63. De er begge tidligere mekanikere, der nu bruger tid og kræfter på autoværkstedet hos eleverne. Her går de unge mennesker, der skal finde ud af, om mekanikeruddannelsen er det, de gerne vil - og så kan det være en hjælp at snakke med en voksen mand, der kender alt til ønskejobbet.
Både Per og Leif greb chancen:
- Det blev alligevel lidt trist bare at gå hjemme, selv om jeg opdagede, at det der golf, som jeg altid havde grinet ad, det var nu ikke så tosset. Tilfældigvis hørte jeg igennem min fagforening, at de søgte nogle seniorer som mig til at komme på erhvervsskolen et par gange om ugen, og det kunne jeg ikke sige nej til, fortæller Per.
Nu er jeg blevet pensionist, men jeg kan jo godt lide at arbejde med de unge mennesker - og især dem her på skolen, for de er virkelig nogle dygtige unge folk, mener Leif.
Selvtillid og arbejdsglæde
Sådan kan man nemlig også se de unge mennesker på erhvervsskolen: Som dygtige unge mennesker, der har brug for en chance, en læreplads og somme tider nogle voksne at snakke med - og på værkstedet er Leif og Per meget populære, netop fordi de ikke er lærere, men mennesker, der har arbejdet ude i "det rigtige liv".
Leif og Per kan ikke skaffe lærepladser eller lære en dreng eller pige alt det, de burde have lært i folkeskolen. Til gengæld kan de give de unge selvtillid og arbejdsglæde - og så er det alligevel ikke så galt at være gået på pension, når man stadig har kræfter til at gøre en forskel.
Læs også:
Anette gør os allesammen trygge
Et par ekstra hænder til mor