Vores barn skulle leve

Mandag, 24. november 2008
af Greta Johannsen, Foto: Birger Vogelius
Katarina og Mogens fik den forfærdelige nyhed, at deres kommende barn havde en hjertefejl.Men de valgte at kæmpe, og det fortryder de ikke.

- Der er noget galt med jeres barn. Alle kommende forældre frygter de ord, og for Katarina og Mogens Duclos Julsdorf i Slagelse blev verden aldrig mere den samme. Men de valgte Beatrice, derfor får de Familie Journals julekurv.

Barnet havde hjertefejl
Det var bare et ganske almindeligt besøg på hospitalet, endnu en rutineundersøgelse. En skanning skulle vise, om deres kommende barn havde nogen misdannelser. Katarina var gravid i 20. uge, og alt gik fint, men skanningen viste, at de ventede et barn med en meget alvorlig hjertefejl. De fik fem dage til at bestemme sig for, om de ville afslutte graviditeten eller beholde deres ufødte barn. De valgte barnet, men dermed også kampen.


Operationen var livsnødvendig


- Vi fik at vide, at barnet manglede venstre hjertekammer. Hvis barnet skulle overleve, skulle det opereres hurtigst muligt. Beatrice blev født ved kejsersnit sidste år og var en rigtig fin, lille pige. Det var svært at tro, at hun var så

syg, som vi vidste, hun var, siger Mogens, 36. Da Beatrice var blot seks dage gammel, blev hun opereret første gang. Det var livsnødvendigt, for hun havde kun højre hjertekammer, og det skulle nu overtage arbejdet for det ikkeeksisterende venstre hjertekammer. Uden den operation havde hun faktisk ikke noget kredsløb, så der var ikke andet at gøre. Heldigvis gik det godt.

Bliver aldrig helt rask
- Hvis nogen før havde fortalt mig, hvordan det var at have et alvorligt sygt barn, ville jeg have sagt, at jeg ikke kunne klare det. Det er bare ikke det valg, vi har, siger Mogens. Beatrice er ikke alderssvarende udviklet med motorikken, og hendes venstre side er ikke god. Hun fik sin anden hjerteoperation i januar i år. Også denne operation gik fint, men Beatrice bliver aldrig rask. Til gengæld kan operationerne give hende et næsten normalt liv. - Selvfølgelig skal vi have flere børn. Beatrice er så stærk og dejlig en pige, så det ville være synd, hvis der kun var én af hendes slags, siger Mogens.

Læs mere om hjertebørn på Hjerteforeningens hjemmeside (link fjernet)