Zion på 8 år har fået to nye hænder

Mandag, 10. august 2015
Caroline Wigdal
Zion har levet det meste af sit liv uden hænder og fødder. Nu er han det første barn, som har fået en dobbelt håndtransplantation.

– Man skal aldrig opgive sine drømme. For de kan gå i opfyldelse, siger Zion Harvey på 8 år fra Baltimore i Maryland.

Selv drømmer han om at læse til læge, gå til fodbold, lære at spille guitar og gå armgang. Og det er realistiske drømme men ind til for en måned siden, kunne de for Harvey virke uopnåelige. Nu er han tættere på drømmene. Og han er det første barn nogensinde, som har fået en dobbelt håndtransplantation.

Da Zion var 2 år gammel, amputerede lægerne begge hans arme og begge hans fødder. Han var blevet ramt af den livstruende infektion sepsis. Den gjorde, at der gik koldbrand i lemmerne, og flere af hans organer svigtede ham.

Men for nogle måneder siden blev Harvey sat på en venteliste til nye hænder. Før Harvey kunne komme på ventelisten, skulle han igennem næsten to år med undersøgelser og forberedelser. – Men Harvey var godt rustet til at komme på ventelisten, for han tog allerede afstødningsmedicin, fordi han fik en nyretransplantation, da han var 4 år, fortæller Scott Levin, som er overlæge og leder af transplantationsforløbet.

Læs også: Bastian er det yngste barn i Danmark, som er blevet nyretransplanteret

10 timer på operationsbordet

Harvey er en lille størrelse, men han har et mod så stort, som kun få andre kan hamle op med. Ikke engang voksne. Igennem de mange undersøgelser og i dagene op til operationen, har han bevaret smilet på læberne på trods af den omfattende og risikofyldte operation, som ventede ham.

Et hold på 40 læger, specialister og sygeplejersker arbejdede i 10 timer på Childrens Hospital i Philadelphia. Under operationen blev hænder og underarme fra donoren fastgjort ved at forbinde knogler, blodkar, nerver, muskler, sener og hud. Operationsteamet var opdelt i fire hold, hvor to hold fokuserede på hænderne fra donoren, og to hold fokuserede på Zion. Helt særlige kirurgiske teknikker blev brugt til at forbinde arterier og vener.

Læs også: Ung kvinde fik ny knoglemarv

Svært at finde doneren

”Vi har en god nyhed. Din lille dreng har det godt. Han har to hænder,” kunne overlægen glædeligt meddele Zions mor Pattie Ray. Hun føler, at hendes søn er blevet født på ny. – Så lykkelig har jeg ikke set min søn i fem år, siger hun. Det var hendes nyre, som Zion fik, da han var 4 år.

Det er svært at finde en familie, som er villige til at donere armene på det barn, som de lige har mistet. – Men donationen giver håb og livskvalitet til et barn, som stadig er i live, fortæller overlæge Scott Levin. Han fortæller også, at det derfor er bemærkelsesværdigt, at der var et match allerede efter få måneder på ventelisten til en transplantation.

Nu skal Zion igennem mange måneder med genoptræning af koordinationsevnerne, og det vil tage omkring 8 måneder før nerverne fungerer. Han glæder sig især til at holde sin lillesøster i hænderne. – Men jeg er den samme person som før, nu har jeg bare fået nogle nye, seje hænder, siger han.

Læs også: Flemming tabte sig for at blive organdonor