Bedste er bare den bedste

Fredag, 12. februar 2016
Greta Johannsen,foto: Colourbox
Børnene er ellevilde, for nu er det endelig vinterferie, men hvad så hvis far og mor ikke har ferie? Så er det på tide, at bedsteforældrene kommer på banen...
mormor på vinterferie

Det er nu, at bedsteforældrene i hele Danmark kommer i sving, for mange bedsteforældre har noget, som moderne forældre ikke har så meget af. Nemlig tid. Samtidig vil de også meget gerne forkæle de kære små børnebørn ud over alle grænser. Maja, der nu er voksen, husker med glæde sine bedsteforældre:

- Jeg husker at vågne op i køjesengen på børneværelset i mormor og morfars sommerhus til duften af pandekager med is til morgenmad.

Og jeg husker turene ud for at fodre ænder med farmor og farfar, hvor jeg fik en gammeldags isvaffel med guf og syltetøj og flødebolle så stor, at jeg knapt kunne spise halvdelen.

Selvfølgelig elskede jeg også at se Disney Sjov, hvor der på kakkelbordet stod så meget slik, at jeg næsten ville få ondt i maven, når tiden kom til den afsluttende jingle, fordi mormor havde sagt: ”Spis til du skammer dig”.

Læs også om en kongelig farmor

Trefarvet is

Hos mormor og morfar og farmor og farfar er der altid masser af tid til at hygge sig. Og hvad der næsten var ligeså vigtigt for mig som barn, har de et utømmeligt lager af hjemmebag og søde sager.

Børnene nyder livet, men det ser også ud til, at bedsteforældrene har det godt med de kære små: - Jeg er selv bedstemor og serverer gerne trefarvet is døgnet rundt, ligesom jeg gerne indfanger edderkopper og sætter dem i glas, så vi kan gyse sammen over alle de mange ben. Hjemme hos os har vi for længst affundet os med, at der bliver kørt motorcross lige under tørresnoren – vi kan altid vaske igen en anden dag, og sådan er det så fantastisk at være bedsteforældre, mener en erfaren bedstemor til fire børn.

Faktisk er eksperterne i børneopdragelse helt på vores side. Else Guldager er sundhedsplejerske og har desuden en Ph.d. i Sundhedsvidenskab. Hun er også forfatter og har skrevet en række bøger, bl.a. År 1; når I har fået barn.

- Man behøver netop ikke drøne i Tivoli hver dag hele ferien, det kan være lige så fedt for børnebørnene at have nattøj på den halve dag, og spille spil eller lave puslespil. Det kan de fleste børn godt lide.

Lav noget helt andet

Hos bedsteforældrene laver man også ofte noget andet end man plejer, og man har et anderledes forhold til sine bedsteforældre, end man har til sine forældre. Og det er godt for børn at opleve, understreger sundhedsplejersken.

- Det er dødssygt, hvis alting altid er fuldstændig det samme. Så det er rigtig godt at gøre nogle anderledes ting hos bedsteforældrene eller gøre tingene på en anden måde. Bedsteforældrene kan fortælle om deres barndom, eller lære børnebørnene nogle nye spil eller lege. Eller tage børnebørnene med til noget, de normalt aldrig prøver, siger hun.

Så derfor: Drik sodavand til morgenmad, spis is til frokost og nyd livet.

Læs også om moderne børnebørn